Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Speed Triple RS 1200 - Usterka skrzyni biegów i usterka systemu akumulatora

15K views 25 replies 10 participants last post by  3triples  
#1 ·
Wierzę, że udało mi się ustalić, co było przyczyną moich sporadycznych problemów z usterką systemu akumulatora > usterką skrzyni biegów, które rozpoczęły się niedawno. Zatem ten wątek ma na celu jedynie przedstawienie tego, co moim zdaniem powinno rozwiązać problem. Przeszukiwałem trochę i to rozwiązanie zostało wspomniane, ale chciałem, aby tytuł i tagi były specyficzne, aby pomóc przyszłym wyszukiwarkom.

Problem:
-Sporadyczna "Usterka systemu akumulatora", która szybko znika, aby zostać zastąpiona przez "Usterkę skrzyni biegów"
-"Usterka systemu akumulatora" czasami powraca po zniknięciu
-Rower wchodzi w tryb awaryjny, a QS przestaje działać z powodu "Usterki skrzyni biegów"

Tymczasowe rozwiązanie:
-Całkowite wyłączenie i ponowne włączenie roweru usuwa "Usterkę skrzyni biegów". QS działa, a tryb awaryjny zniknął.

Ostateczne rozwiązanie: (Miejmy nadzieję)
-Sprawdzono zaciski akumulatora. Oba były dokręcone. To NIE rozwiązało problemu. USUNIĘTO akumulator i sprawdzono połączenie szyny zbiorczej na zacisku dodatnim. Zobacz zdjęcia, co znalazłem.
Image
Image

-Połączenie szyny zbiorczej było bardzo luźne. Śruba była wkręcona do końca i wciąż nie zabezpieczała szyny zbiorczej do słupka zaciskowego. Użyto śruby niczym krótszych, blokujących śrub na dwóch łatwo dostępnych zaciskach. Nie wiem, czy ta losowa śruba jest właściwa, czy też dealer był po prostu głupi, gdy instalował akumulator. Użyłem dwóch śrub blokujących na słupkach zaciskowych i dłuższej śruby na szynie zbiorczej, gdzie głębokość nie stanowi problemu.
-Jeszcze nie jeździłem od czasu znalezienia tego, ale CEL już zniknął. Będę bardzo zaskoczony, jeśli to NIE rozwiąże problemu. Nie rozumiem, jak to zajęło 1400 mil, zanim ten problem się pojawił, skoro to było luźne od 0 mili...

W każdym razie, jeśli otrzymasz powyższe błędy, sprawdzenie słupków akumulatora jest łatwe, jeśli mieszkasz 2 godziny od najbliższego dealera.

#2 ·
Miałem dosłownie ten sam problem i zlokalizowałem dokładnie tę samą śrubę mocującą szynę zbiorczą do akumulatora. Od tego czasu wymieniłem śrubę na krótszą, dedykowaną do akumulatora i wszystkie błędy zniknęły. Wygląda na to, że niewłaściwa śruba to śruba owiewki lub coś w tym rodzaju. Zdecydowanie nie jest to właściwa śruba do akumulatora.

#4 · (Edited)
Miałem bardzo podobne problemy z moim modelem z 2022 roku. Wziąłem motocykl w połowie sierpnia i dużo jeździłem, żeby go dotrzeć. Motocykl był wspaniały i nie było problemów do 900 km. Podczas tej ostatniej jazdy otrzymałem przerywane ostrzeżenie «usterka systemu akumulatora». Następnie natychmiast «sprawdź silnik», a motocykl przeszedł w tryb «awaryjny». Brak usterki skrzyni biegów. Usterka akumulatora pojawiała się tylko podczas jazdy. W spoczynku tylko kontrolka silnika pozostawała włączona. Postanowiłem sprawdzić akumulator i odkryłem, że szyna zbiorcza akumulatora była luźna. Śruba mocująca ją w dodatnim zacisku była za długa. Po skorygowaniu śrub na akumulatorze «usterka systemu akumulatora» została naprawiona, ale motocykl nadal był w trybie «awaryjnym». Zabrałem motocykl do mojego dealera i powiedzieli, że kontrolka silnika i tryb «awaryjny» zostały spowodowane przez serwomechanizmy zaworów wydechowych. Zostali one wymienieni w ramach gwarancji, ale nie mogli usunąć trybu «awaryjnego». 🤔 Motocykl nie ma kodu błędu, powiedzieli, a technik nie może znaleźć przyczyny trybu «awaryjnego». Rozmawiali z Triumph HQ, dokonali wielu aktualizacji i przeprogramowań bez powodzenia, jak mi powiedziano. W chwili pisania tego tekstu mój dealer czeka na odpowiedź od Triumph, co robić dalej. Zastanawiam się, czy luźne połączenie mogło spowodować przerwanie elektryczne w ECU lub coś w tym rodzaju???
Image

#5 ·
@Hellbound_ronin Nie jestem pewien, ale pamiętam, że czytałem na forum o jednym lub dwóch przypadkach, w których były problemy z kodami, których w ogóle nie można było wyczyścić. Z pewnością widzę możliwość, że luźne połączenie elektryczne z akumulatorem może spowodować usterkę ECU. Założę się, że gdyby całkowicie wymienili ECU, motocykl byłby w porządku! Spaliłem ECU w moim GTI, upuszczając grzechotkę podczas dokręcania zacisku akumulatora, co spowodowało zwarcie akumulatora z aluminiowym podwoziem ECU, lol. To był smutny dzień, który kosztował mnie 1700 dolarów. @Hiz Triple RR Czy to był zacisk akumulatora, czy coś innego?

#7 ·
Miałem za długą śrubę na dole/niezabezpieczony dodatni kabel akumulatora również w 22 RR. Brak kodów błędów, chociaż objawiło się to jako objaw rozładowanego akumulatora przy 225 milach. Na szczęście sprzedawca pokazał mi, gdzie znaleźć narzędzie do odkręcania siedzenia. W pierwszej kolejności sprawdziłem luźne przewody i byłem obok sklepu z narzędziami, więc kupiłem klucz do śruby akumulatora. Zdziwiłem się, gdy nie dało się jej dokręcić, pomyślałem, że może jest uszkodzona. Nic z tego! Wróciłem do sklepu z narzędziami, żeby kupić podkładkę, cały czas kręcąc głową.

#9 ·
To dla mnie nowość, wow lol. Tak, ta śruba wygląda na dłuższą niż typowa śruba koła, która jest dołączona do akumulatorów, które kupiłem. Umieszczę ten problem obok "wypukła powierzchnia czołowa filtra oleju osiada i pozostawia szczelinę i wycieki".

#12 ·
Wow, dokładnie ten sam problem tutaj. Mój to Speed Triple 2023 1200 RR. Ma 4 miesiące i 2700 km. Problem zaczął się od akumulatora, potem silnika, potem skrzyni biegów, a następnie ostrzeżenia abs/zawieszenia. Jeden po drugim w drodze do pracy. Zawróciłem i pojechałem prosto do dealera, który był w pobliżu. W drodze tam zacząłem dostawać ostrzeżenie o wysokiej temperaturze: płyn chłodniczy wrzał i wydostawał się z rury wylotowej zbiornika. Myślę, że wentylator chłodnicy się nie włączył. Zostawiłem motocykl u dealera dzisiaj po południu. Byłem zaledwie 10 minut drogi, kiedy to wszystko się wydarzyło. Porozmawiam z nimi jutro i wspomnę o tym problemie z konektorem/śrubą akumulatora.

#14 ·
Sounds like more than one problem. The cooling fan getting too hot and stopping and causing overheating is a recall issue; they add a heat shield on the fan for that.
Cóż, w moim przypadku myślę, że wentylator się nie uruchomił, powodując przegrzanie. Salon był wczoraj zamknięty i jest zamknięty dzisiaj (poniedziałek). Rozumiem, że niestabilność w połączeniu akumulatora wpływa na ECU i uniemożliwia mu wykonywanie swojej pracy, czyli uruchamianie wentylatora chłodnicy. Odpowiem tutaj, gdy usłyszę od dealera. 👍

#26 ·
Triumph powiedział mi, że silnik serwo zaworu wydechowego musi zostać wymieniony. Czekam na aktualizacje. Zapytałem, czy mogę dostać wadliwy silnik, żeby na niego spojrzeć. Zobaczymy.
Byłoby wspaniale zdiagnozować to serwo, aby sprawdzić, czy można je naprawić w przyszłości w przypadku problemów poza gwarancją. W mojej instrukcji obsługi dla Kalifornii stwierdzono, że części do kontroli hałasu mają tylko 1 rok gwarancji, podczas gdy części emisyjne mają pięć lat lub 18 641 mil. Ma sens, dlaczego Triumph użył taniego, jeśli nie jest objęty gwarancją na emisję.