Triumph Rat Motorcycle Forums banner

T120 Wygodne siedzenie na Street Twin DIY

21K views 17 replies 12 participants last post by  bigloveben  
#1 ·
Okej, wiem, że to trochę przesada, żeby mieć instrukcję DIY do wymiany siedzenia, ale nie wszystkie siedzenia T120 pasują bezpośrednio do Street Twin, więc wymagana jest niewielka modyfikacja.
Trudność polega na tym, że tył miski siedzenia CS jest nieco głębszy niż w przypadku standardowego siedzenia.
Rezultatem jest to, że miska siedzenia styka się z tylnym błotnikiem podczas opuszczania siedzenia, co uniemożliwia osadzenie siedzenia na tyle nisko, aby zatrzasnąć się w mechanizmie szpilki siedzenia.

Oczywiście, pojawiły się tu inne bardzo pomocne posty na temat tego, jak wykonać to zadanie.
Wśród nich są porady od "wbarnier", jak zmodyfikować tylną część miski siedzenia.
Oto link do tego wątku:

http://www.triumphrat.net/water-coo.../water-cooled-twins-talk/754442-street-twin-bench-vs-stock-seat-comparison.html

Kupiłem więc CS i byłem gotów postępować zgodnie z procesem wbarnier, ale pomyślałem, że spróbuję pogrzebać, zanim przystąpię do operacji miski siedzenia.
Moim pierwszym pomysłem było po prostu podniesienie mechanizmu blokującego szpilkę siedzenia.
Można go łatwo usunąć, odkręcając dwie śruby torx.
Zobacz "SEAT PIN BOLTS"
A następnie dodałem kilka podkładek pod mechanizm, aby go podnieść, aby szpilka się zablokowała.
Zobacz "SEAT PIN WASHERS"

Co zaskakujące, potrzeba było tylko około 2 mm wysokości podkładki, aby umożliwić zablokowanie szpilki. Ale nie byłem zadowolony z tego rozwiązania, ponieważ czułem się tak, jakby całe siedzenie było teraz osadzone na mechanizmie siedzenia, a gumowe podkładki na misce siedzenia nie stykały się z ramą.
Siedzenie nie wydawało się zbyt niestabilne, po prostu nie wydawało się idealnym rozwiązaniem.

Następnie przyszło mi do głowy, że jeśli udałoby mi się obniżyć błotnik, mógłbym uzyskać niezbędny prześwit między miską siedzenia CS a błotnikiem, jednocześnie pozwalając na obniżenie miski siedzenia na ramę.

Błotnik jest przymocowany do ramy za pomocą czterech śrub torx.
Można je łatwo poluzować, a gdy to zrobią, błotnik opada z dala od ramy.
Usunąłem więc śruby, a następnie umieściłem około 3 mm gumowych podkładek między ramą a błotnikiem.
Potrzebujesz podkładki, która ma wystarczająco duży otwór, aby pomieścić nie tylko szerokość śruby, ale także szerokość metalowych elementów, przez które śruby się przesuwają.
Na szczęście śruby są wystarczająco długie, aby umożliwić dodatkową wysokość podkładek i nadal uzyskać solidne oparcie w gwintach.
Zawsze używam niebieskiego Loc-tite do takich prac dla dodatkowego bezpieczeństwa.

Zobacz "FRONT FENDER WASHERS" i "REAR FENDER WASHERS"

To podejście sprawdziło się u mnie dobrze, a dopasowanie wydaje się być dość solidne.
Podoba mi się wygląd siedzenia znacznie bardziej niż standardowego siedzenia, a szczególnie podoba mi się dodatkowa wysokość.

Attachments

#4 ·
Więc po dodaniu gumowych podkładek, aby nieco obniżyć tylny błotnik, czy usunąłeś podkładki spod mechanizmu blokującego i ramy, które wcześniej umieściłeś? Jeśli zostaną tam, czy siedzenie nadal nie będzie dotykać ramy swoimi gumowymi odbojnikami? Dobre rozwiązanie! Triumph powinien po prostu dołączyć kilka podkładek do swojego komfortowego siedzenia T120 i sprzedawać je również właścicielom ST.

#5 ·
Więc po dodaniu gumowych podkładek, aby nieco obniżyć tylny błotnik, czy usunąłeś podkładki spod mechanizmu blokującego i ramy, które wcześniej umieściłeś? Jeśli zostaną, czy siedzenie nadal nie będzie dotykać ramy swoimi gumowymi zderzakami? Dobre rozwiązanie! Triumph powinien po prostu dołączyć kilka podkładek do swojego komfortowego siedzenia T120 i sprzedawać je również właścicielom ST.
Dobre pytanie.Przed obniżeniem błotnika i tylko z dystansami mechanizmu blokującego na miejscu, mogłem zablokować trzpień siedzenia, jeśli mocno nacisnąłem na siedzenie.Rozważając twoje pytanie, zdałem sobie sprawę, że problemem nie było to, że siedzenie spoczywało na mechanizmie trzpienia siedzenia. Raczej to kontakt między siedziskiem a błotnikiem zmuszał siedzenie do siedzenia wyżej niż powinno, uniemożliwiając gumowym podkładkom siedzenia oparcie się na ramie. Zatem nacisk na mechanizm trzpienia siedzenia był w rzeczywistości naciskiem w górę, a nie w dół.Kiedy obniżyłem błotnik, siedzenie poczuło się tak, jakby naturalnie spoczywało na ramie. A trzpień, z podkładkami wciąż na miejscu, zablokował się przy niewielkim nacisku. Zostawiłem podkładki na miejscu.Mam nadzieję, że to pomoże!

#6 · (Edited)
Dzięki, rozumiem... wygląda na to, że można usunąć podkładki spod mechanizmu blokującego, jeśli chcesz, teraz, gdy podkładki, które obniżyły błotnik, są zamontowane, aby nie kolidował z miską siedzenia. Bardzo dobre proste rozwiązanie w porównaniu do cięcia miski siedzenia, aby oczyścić błotnik, jak zrobił to ktoś inny.

Dlaczego u licha istnieje ta różnica między ST a T120, myślę, że tylko Triumph mógłby to zrozumieć (lub wyjaśnić). Dział marketingu Triumph mógłby poszerzyć dopasowanie swojego komfortowego siedzenia do innych motocykli, gdyby to zrozumieli. Prawdopodobnie tego nie wiedzą! Dobre główkowanie i odkrywanie. Dzięki za wyjaśnienie. Na zdrowie!

#10 ·
Zrobiłem to DWA razy w mojej Street Scrambler, używając Corbin Gunfighter (dla T120), a teraz fabrycznego brązowego siedzenia T120 Black. Żadnych modyfikacji siedzenia nie potrzeba. Wystarczy obniżyć tylną połowę błotnika o około 1/4 cala i to wszystko, co musisz zrobić. Nic dziwnego z zatrzaskiem, poza przeniesieniem go, jeśli masz Street Scrambler jak ja. Żadne trwałe modyfikacje siedzeń nie są potrzebne. Użyłem gumowych podkładek.

#12 ·
Zamontowałem komfortowe siedzenie t120 do mojego ST. Ponieważ mam zamontowany bagażnik, musiałem trochę zmodyfikować siedzisko, co nie było zbyt trudne. Siedzenie jest o wiele lepsze niż standardowe. Po modyfikacji uznałem, że kierownica jest trochę za niska, więc dodałem kilka podkładek o grubości 1 cala, które kupiłem na stronie na Facebooku i teraz jest po prostu niesamowicie. Dorzućmy do tego amortyzatory Gazi i jest bardzo przyjemnie.

#15 ·
No cóż, siedzenie przyszło dzisiaj i odkryłem, że potrzebowałem 3 podkładek po każdej stronie śrub tylnego błotnika, aby obniżyć je jeszcze trochę. Na pewno było ponad 0,250", prawdopodobnie bliżej 0,500", żeby się zatrzasnęło. Kilka rzeczy, które zauważam: 1.) komfort znacznie się poprawił. Dodatkowa wyściółka lub żel, czy cokolwiek to jest, jest zdecydowanie odczuwalne w porównaniu do bardzo twardego standardowego siedzenia. 2.) zwiększenie wysokości sprawia, że moje nogi wydają się nieco mniej ściśnięte. Niewiele, ale wystarczająco, żeby to zauważyć. Trochę mniejszy kąt dla stóp, żeby podnieść je do zmiany biegów, to miłe. 3.) zdecydowanie czuje się, jakby jeździło się bardziej na wierzchu motocykla, jak myślę, że inni wspominali. To prawdopodobnie stanie się drugą naturą, ale jest to dość zauważalne. 4.) zdecydowanie większy nacisk na nadgarstki z powodu bardziej pochylonej pozycji do przodu z powodu zwiększonej wysokości. Jeszcze nie jest niewygodnie, ale miałem tylko dwie 20-minutowe przejażdżki... czas pokaże. Poza tym jestem całkiem zadowolony z mojego zakupu za 160 $ (używany). Jednak miałem nadzieję, że białe wykończenie było z nici, więc mogłem je zabarwić na czarno, ponieważ zdecydowanie podobał mi się cały czarny wygląd standardowego siedzenia na żurawinowej czerwieni. Z czarnym bakiem myślę, że białe wykończenie ładnie je rozbija, ale na czerwieni wygląda po prostu trochę nie na miejscu.

#17 ·
Nie wiedziałem, że Triumph używa teraz zamków na klucze do swoich siedzeń. Mój Ducati GT1000 ma dokładnie takie samo zatrzask jak Triumph i mechanizm klucza sprawia mi same problemy od samego początku. Zamki na klucze zacinały się, przez co prawie niemożliwe było przekręcenie klucza. Musiałem grzebać pod tyłem siedzenia za pomocą narzędzia do usuwania sprężyn (uchwyt T z końcówką w kształcie haczyka wędkarskiego), aby chwycić dźwignię linki i otworzyć zatrzask.

Próbowałem wszystkich rodzajów smarów. Dostosowałem linkę tak, aby zatrzask ledwo chwytał słupek. Nic nie działało niezawodnie.

/M

#18 ·
Cześć wszystkim, dodaję do doświadczenia i dzielę się nim. Zamontowałem siedzenie t100 do mojego street twin. Używam normalnej nylonowej podkładki do kranu. Ułóż je w stos 2-częściowy pod zatrzaskiem błotnika i 1-częściowy na zatrzasku. po tym elegancko zablokuj i zatrzaśnij na ramie.

Attachments