Triumph Rat Motorcycle Forums banner
61 - 80 of 98 Posts
Cześć,

Przede wszystkim dziękuję za założenie tego wątku. Dużo wpisów!
Mam 765RS z 48 000 km tutaj w Bangalore w Indiach. Używany jako mój codzienny i myślę, że w końcu chcę zrobić krok naprzód i zainstalować HM Autoblipper dla odrobiny więcej zabawy.

Miałem jednak kilka pytań,

Czy instalacja jest typu Plug and Play? Mam nadzieję, że nie potrzebuje narzędzia Dealera?
Serwis Triumph i lokalne niezależne warsztaty nie są zbyt dobre w niczym innym niż regularne przeglądy. Czy byłoby to możliwe do zainstalowania w domu, unikając całkowicie centrum serwisowego? Jestem dobrze zorientowany w normalnych procedurach serwisowych.

Po drugie, czy łatwo znaleźć "wystarczająco dobre" ustawienie i skończyć z tym? Czy też potrzebna jest stała regulacja?

Dzięki
Jestem już zadowolony z ustawień, więc nie jest wymagana stała regulacja. Możesz użyć podstawowych ustawień konfiguracyjnych zalecanych przez HM do ostrej jazdy (wysokie obroty) i po prostu zapisać je na komputerze i po prostu otworzyć i "zapisać" na motocyklu w razie potrzeby, na przykład podczas jazdy po torze lub krętych drogach. Następnie wróć i otwórz swoje zapisane ustawienie niestandardowe do normalnej jazdy po ulicy. To wszystko.

Ponieważ nikt inny nie udostępnia swoich ustawień, wprowadziłem jeszcze kilka poprawek. Teraz jest idealnie, nawet w niższym zakresie obrotów. Miałem pewne problemy z włączaniem wyższego biegu podczas gwałtownego przyspieszania, spróbuję to później naprawić. Ale teraz redukcje są ładnie liniowe w całym zakresie obrotów. Oto moje najnowsze ustawienia:
View attachment 730518 View attachment 730519 View attachment 730520
Na zdrowie!
//M
Wypróbowałem te ustawienia.
Prawie idealne przy redukcjach podczas jazdy ze stałą prędkością. Zwiększyłem jednak czułość blipper do 75. Zauważyłem, że muszę być zdecydowany podczas redukcji. Jeśli nie zastosuję szybkiej redukcji, może to spowodować szarpnięcie, ponieważ blipper włącza się przed uruchomieniem zmiany biegu.
Przy włączaniu wyższego biegu jest bardzo dobrze przy lekkim przyspieszaniu, trochę szorstko w średnim zakresie, ale znowu się oczyszcza, gdy jedzie się mocno.
W weekend jeździłem KTM 1290 Superduke. Wow, ten quickshifter działa świetnie zaraz po wyjęciu z pudełka!

Ummmm Zmieniam bieg na niższy, gdy zwalniam/zatrzymuję się. Ostatnim razem sprawdzałem, że w takich sytuacjach trzeba odpuścić gaz. ;)
Errrr... wcale nie zawsze. Na przykład, gdy chcesz wyprzedzać z większym momentem obrotowym, więc zmieniasz bieg na niższy. Wszystko, co musisz zrobić, to trzymać przepustnicę w miejscu, tak jak gdy jesteś na 6. biegu, zmieniasz na 5. Wiele razy po prostu musisz natychmiast zmienić bieg na niższy. Jest to o wiele wygodniejsze.

Ponadto nie musisz całkowicie odpuszczać, ponieważ zwiększyłem próg.

Zatem gdy zmieniasz bieg na niższy, musisz po prostu trzymać przepustnicę w miejscu

Errrr...wcale nie zawsze. Na przykład, gdy chcesz wyprzedzać z większym momentem obrotowym, więc redukujesz bieg. Wszystko, co musisz zrobić, to trzymać przepustnicę nieruchomo, tak jak gdy jesteś na 6. biegu, zmieniasz na 5. Wiele razy musisz po prostu natychmiast zredukować bieg. To jest o wiele wygodniejsze.

Ponadto nie musisz całkowicie puszczać gazu, ponieważ zwiększyłem próg.

Zatem gdy redukujesz bieg, musisz tylko trzymać przepustnicę nieruchomo
Nie rozumiesz idei automatycznego systemu międzygazu, który ma na celu umożliwienie skupienia się na mocnym hamowaniu bez konieczności dodawania gazu w celu wyrównania obrotów, co często może zaburzyć równowagę, jeśli powoduje zmiany w działaniu na dźwigni. Zmiana biegu w dół w celu wyprzedzania/przyspieszania nie wiąże się z hamowaniem, więc nie ma problemów ze stabilnością.

W poniedziałek zabiorę mojego Street 765 RS do Garetha w HM. On ustawi mi SABS pro na swoim hamowni. Biorąc pod uwagę, że zaprojektował, opracował i zaprogramował SABS, mam nadzieję, że wie, jak go skonfigurować. Umieści plik konfiguracyjny na stronie internetowej HM. Obecnie używam ustawień zbliżonych do tych z Tripleboo. Będzie interesujące zobaczyć, jak różne są ustawienia uzyskane z sesji na hamowni.

Zabiorę mojego Street 765 RS do Garetha z HM w poniedziałek. On ustawi mój SABS pro na swoim hamowni. Biorąc pod uwagę, że zaprojektował, opracował i zaprogramował SABS, mam nadzieję, że wie, jak go skonfigurować. Umieści plik konfiguracyjny na stronie internetowej HM. Obecnie używam ustawień zbliżonych do tych z Tripleboo. Będzie interesujące zobaczyć, jak różne są ustawienia uzyskane z sesji na hamowni.
Jestem zainteresowany zobaczeniem wynikowego pliku konfiguracyjnego.
Z którego roku jest Twój RS?
Jakich podnóżków używasz? Mogą one wprowadzać niewielką różnicę w ugięciu pręta, co może nieznacznie wpłynąć na wymagany czas cięcia.

Jestem zainteresowany zobaczeniem wynikowego pliku konfiguracyjnego.
Z którego roku jest Twój RS?
Jakich podnóżków używasz? Mogą one wprowadzać niewielką różnicę w ugięciu drążka, co może nieznacznie wpłynąć na wymagany czas cięcia.
Wczesny model z grudnia 2017 roku, używam standardowych podnóżków i oryginalnego drążka zmiany biegów, ale zainstalowałem czujnik tensometryczny HM na przeciwnym końcu do Triumph.

Zabrałem Street RS, żeby zobaczyć Garetha w HM QuickShifters (Mr HM). Jest niezwykle miłym facetem, który wie co nieco o zmianie biegów.
Zapiął mój motocykl do swojego hamowni i przeprowadził konfigurację mojego SABS Pro. Zdecydowanie było o wiele lepiej w drodze do domu.

Z Facebooka zdałem sobie sprawę, że kilku z nas zainstalowało aftermarketowy autoblipper od HM Quickshifter.
Miałem szczęście wypróbować swój wczoraj, mimo że w Szwecji wciąż jest zima. Użyłem jednak pliku konfiguracyjnego pobranego ze strony internetowej HM Quickshifter i stwierdziłem, że te ustawienia nie były idealne przynajmniej dla mojego zestawu. Ponieważ miałem BMW R1200R z asystentem zmiany biegów, miałem pomysł, jak to będzie działać, próbowałem również -17 Tuono moich znajomych. Ale z plikiem konfiguracyjnym redukcje były trochę szarpane w regionie poniżej 5000 obr./min. Dziś dokonałem pewnych poprawek w konfiguracji i w końcu było to całkiem do zaakceptowania. Myślę, że w końcu doprowadzę to do perfekcji. Ale pomyślałem, że jeśli udostępnię moje ustawienia, mogę zaoszczędzić komuś innemu trochę czasu, a w zamian ktoś może ulepszyć moje ustawienia i podzielić się nimi ze mną... Więc zaczynamy
View attachment 719102 View attachment 719101
Na zdrowie!
//M
Sprawdź koniec tego wątku, aby zobaczyć ustawienia zastosowane w moim 765RS przez Garetha z HM. Zrobiliśmy konfigurację na jego hamowni, działa dobrze dla mnie, gdy motocykl jest ciepły i mocno zmieniasz biegi.

Podobają mi się ustawienia Garetha dla redukcji biegów. Nie bawiłem się wystarczająco zmianami biegów na wyższe, żeby wyrobić sobie opinię.
Przejechałem teraz kilkaset mil i dzień na torze z tymi ustawieniami i ogólnie działają bardzo dobrze. Jedynym drobnym problemem, jaki mi pozostał, jest to, że od czasu do czasu przy zmianie biegu z 1 na 2 (z lub bez sprzęgła) system wykrywa problem (prawdopodobnie z synchronizacją) i włącza tryb awaryjny, co wyłącza urządzenie na około 30 sekund. Gareth sugeruje dalsze zmniejszenie czułości zmiany biegów na wyższe i/lub nieznaczne zwiększenie czasu wyłączenia biegu z 1 na 2, spróbuję i zobaczę, jak to działa.

Wersja 4 oprogramowania HM SABS jest dostępna i ma aktualizację oprogramowania układowego. Dostępny jest również nowy plik konfiguracyjny 765, który zawiera ogranicznik prędkości w alei serwisowej i kontrolę startu! Jednak ten plik jest myląco oznaczony jako "765 Speed" i jest bardzo prymitywny (bez odchyleń). Załadowałem go dzisiaj i redukcja biegu dodawała za dużo gazu. Wprowadziłem kilka odchyleń do konfiguracji i było absolutnie FANTASTYCZNIE! Nie jestem pewien, czy częściowo wynika to z faktu, że zainstalowałem sprzęgło poślizgowe Sigma i wyłączyłem HM over rev? Pracowałem również nad minimalną przepustnicą 25%, co jest o wiele lepsze niż odrzucanie niektórych redukcji biegów, gdy zostawiasz odrobinę paliwa przy łagodniejszych redukcjach.

Następnie muszę popracować nad konfiguracją zmiany biegów na wyższe. Gareth zwiększył podstawową czułość w porównaniu do poprzedniego pliku.

Jeśli aktualizujesz, 1) upewnij się, że zrobisz zrzut ekranu swoich aktualnych ustawień, ponieważ nie sądzę, aby pliki V3 można było otwierać i przesyłać w V4 (tylko takie wrażenie odniosłem, nie próbowałem) i 2) jednostka SABS ma problem z odczytem prędkości z ECU, więc w przyszłym tygodniu będę miał HM "Team View", aby uzyskać prędkość dla nowych funkcji.

Wersja 4 oprogramowania HM SABS jest dostępna i ma aktualizację oprogramowania układowego. Dostępny jest również nowy plik konfiguracyjny 765, który zawiera ogranicznik prędkości w alei serwisowej i kontrolę startu! Jednak plik ten jest myląco oznaczony jako "765 Speed" i jest bardzo prymitywny (bez odchyleń). Załadowałem go dzisiaj i redukcja biegów dodawała za dużo gazu. Wprowadziłem kilka odchyleń do konfiguracji i było absolutnie FANTASTYCZNIE! Nie jestem pewien, czy częścią tego jest fakt, że zainstalowałem sprzęgło poślizgowe Sigma i wyłączyłem HM over rev? Pracowałem również nad minimalną przepustnicą 25%, co jest o wiele lepsze niż odrzucanie niektórych redukcji biegów, gdy zostawiasz odrobinę paliwa przy łagodniejszych redukcjach.

Następnie muszę popracować nad konfiguracją zmiany biegów na wyższy bieg. Gareth zwiększył podstawową czułość z poprzedniego pliku.

Jeśli aktualizujesz 1) upewnij się, że zrobisz zrzut ekranu swoich aktualnych ustawień, ponieważ nie sądzę, aby pliki V3 można było otwierać i przesyłać w V4 (tylko takie wrażenie odniosłem, nie próbowałem) i 2) jednostka SABS ma problem z odczytem prędkości z ECU, więc w przyszłym tygodniu będę miał HM "Team View", aby uzyskać prędkość dla nowych funkcji.
Cześć wszystkim, kupiłem 765 z już zainstalowanym HM blipperem. Chciałem wyregulować % blip, ponieważ motocykle szarpią. Nie mogę połączyć się z oprogramowaniem na PC. Pobralem sterowniki, myślę, że jest zaktualizowany do V4. Czy robię coś źle? Zapłon włączony (silnik nie pracuje).

cheers
762039

61 - 80 of 98 Posts