Triumph Rat Motorcycle Forums banner

HM Quickshifter Samodzielny automatyczny blipper

40K views 97 replies 18 participants last post by  aprilian  
#1 ·
Z Facebooka zdałem sobie sprawę, że kilku z nas zainstalowało aftermarketowy autoblipper firmy HM Quickshifter.
Miałem szczęście wypróbować swój wczoraj, mimo że w Szwecji wciąż jest zima. Użyłem jednak pliku konfiguracyjnego pobranego ze strony internetowej HM Quickshifter i stwierdziłem, że te ustawienia nie były idealne dla mojej konfiguracji przynajmniej. Ponieważ miałem BMW R1200R z asystentem zmiany biegów, miałem pomysł, jak to będzie działać, próbowałem również motocykla mojego kolegi -17 Tuono. Ale z plikiem konfiguracyjnym redukcje były trochę szarpane w zakresie poniżej 5000 obr./min. Dziś wprowadziłem kilka poprawek w konfiguracji i w końcu uzyskałem całkiem zadowalający efekt. Myślę, że w końcu doprowadzę to do perfekcji. Ale pomyślałem, że jeśli udostępnię moje ustawienia, mogę zaoszczędzić komuś czasu, a w zamian ktoś może ulepszyć moje ustawienia i podzielić się nimi ze mną... Więc zaczynamy!
719102
719101

Na zdrowie!
//M

#3 ·
Świetna inicjatywa, dzięki!
Planuję to zdobyć tej wiosny. Czy instalowałeś to sam? Jak poszło?
Zainstalowałem to sam, instalacja jest bardzo prosta. To była bardzo szybka robota. Jak zawsze, najgorsze jest to, że śruba wpada do roweru i znalezienie jej zajmuje 2 godziny, a następnie kolejne 2 godziny, aby ją odzyskać, zaklinowaną gdzieś, gdzie twoje ręce nie mogą sięgnąć :) . Pomijając ten proces, myślę, że sama praca zajęła około 1 godziny, wliczając w to trochę sprzątania pod obudową filtra powietrza.
Pobierz instrukcję instalacji dla STR ze strony internetowej HM i gotowe!
Podziel się z nami swoimi ulepszonymi ustawieniami, gdy już tam dotrzesz.
Pozdrawiam!
//Magnus

#5 ·
Fajnie, HM jest w moim mieście. Jeżdżę na rowerze z facetem, który tam pracuje. To naprawdę malutkie miejsce!
Fajnie! Wyobrażam sobie, że to malutkie miejsce. Uwielbiam to w Wielkiej Brytanii, wydaje się, że jest wiele małych, dziwacznych przedsiębiorstw, które zajmują się wszelkiego rodzaju fajną inżynierią. Zamówienie u nich było wyzwaniem, nie mogłem skorzystać ze sklepu internetowego, ponieważ nie byłem w Wielkiej Brytanii. Wysyłanie im e-maila również nie zadziałało, ponieważ moja poczta wylądowała nieprzeczytana w ich spamu?. Jeśli ulepszą swój sklep internetowy, mogą poprawić sprzedaż i pozwolić sobie na większe miejsce...
Na zdrowie!
//M

#7 ·
Miło widzieć kolejną opcję inną niż RapidEvo.

Jak to jest z redukcjami?
Cóż, jeśli przeczytasz mój pierwszy post, myślę, że w zasadzie to wyjaśniłem. Ale krótko mówiąc, plik konfiguracyjny dostarczony przez HM nie jest idealny dla mojej konfiguracji. Ale możesz go dostosować i ostatecznie będzie idealny...
Pozdrowienia!
//M

#11 ·
Z Facebooka zdałem sobie sprawę, że kilku z nas zainstalowało aftermarketowy autoblipper firmy HM Quickshifter.
Miałem szczęście wypróbować swój wczoraj, mimo że w Szwecji wciąż jest zima. Jednak użyłem pliku konfiguracyjnego pobranego ze strony internetowej HM Quickshifter i stwierdziłem, że te ustawienia nie były idealne dla mojego zestawu, przynajmniej. Ponieważ miałem BMW R1200R z asystentem zmiany biegów, miałem pomysł, jak to będzie działać, próbowałem również -17 Tuono mojego przyjaciela. Ale z plikiem konfiguracyjnym redukcje były trochę szarpane w regionie poniżej 5000 obr./min. Dziś wprowadziłem kilka poprawek w konfiguracji i w końcu uzyskałem całkiem zadowalający efekt. Myślę, że w końcu doprowadzę to do perfekcji. Ale pomyślałem, że jeśli udostępnię moje ustawienia, mogę zaoszczędzić komuś czas, a w zamian ktoś może ulepszyć moje ustawienia i podzielić się nimi ze mną... Więc zaczynamy
View attachment 719102 View attachment 719101
Na zdrowie!
//M
Dziś byłem na 2-godzinnej przejażdżce. Z moimi opublikowanymi ustawieniami redukcje były w porządku, z wyjątkiem zakresu 3500-4000 obr./min. Zmieniłem teraz pasma, więc Pasmo 1 wynosi teraz 4000, a 2 5000 i tak dalej. Zmieniłem bias przepustnicy i czasu blip dla pasma 1. Minie trochę czasu, zanim przetestuję te nowe ustawienia. Ale jak tylko je wypróbuję, poinformuję o moich wynikach. Czy ktoś jeszcze zdążył już przetestować?

#12 · (Edited)
Cześć ponownie! Myślę, że większość z was jest w blokadzie. Ja nie, ale straciłem inspirację do robienia czegokolwiek prawie... Jednak wczoraj wypróbowałem nowe ustawienia i myślę, że poprawiły one redukcje biegów całkiem sporo. Nie udostępnię jeszcze nowych ustawień, ponieważ miałem kilka nowych problemów, w górę biegi przestawały działać od czasu do czasu. Dziwne, czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Redukcje biegów działały cały czas, ale nie wrzucanie wyższych biegów. Spróbuję trochę zmienić czułość dla wrzucania wyższych biegów. Kiedy już to zrobię, udostępnię wszystkie moje ustawienia.
Na zdrowie!
//M

#14 ·
No to lecimy:
View attachment 721828 View attachment 721829 View attachment 721830
Z tymi ustawieniami myślę, że jestem w 99% gotowy, jeśli ktoś może z tego skorzystać i jeszcze bardziej dopracować, byłoby miło, ale dla mnie na razie jest wystarczająco dobrze.
Na zdrowie!
M
Cześć, jestem ciekaw, czy to wersja lite czy pro? Mam wersję lite i zmagam się z nią, dealer zamontował ją, byłem już 4 razy, nie mogę jej dobrze ustawić, jeśli twoja to hm lite, wypróbuję twoje ustawienia.

#21 ·
Ponieważ nikt inny nie udostępnia swoich ustawień, dokonałem jeszcze kilku poprawek. Teraz jest idealnie, nawet w niższym zakresie obrotów. Miałem pewne problemy z wrzucaniem wyższych biegów przy gwałtownym przyspieszaniu, spróbuję to później rozwiązać. Ale teraz redukcje są ładnie liniowe w całym zakresie obrotów. Oto moje najnowsze ustawienia:
730518
730519
730520

Pozdrawiam!
//M

#25 ·
Ponieważ nikt inny nie udostępnia swoich ustawień, dokonałem jeszcze kilku poprawek. Teraz jest idealnie, nawet w niższym zakresie obrotów. Miałem pewne problemy z włączaniem wyższego biegu podczas gwałtownego przyspieszania, spróbuję to później rozwiązać. Ale teraz redukcje są ładnie liniowe w całym zakresie obrotów. Oto moje najnowsze ustawienia:
View attachment 730518 View attachment 730519 View attachment 730520
Na zdrowie!
//M
Witaj Magnus.
Ktoś zainstalował HM SABS w moim 18 Street Triple RS i deska rozdzielcza została uszkodzona. Na początku blip jest przy włączaniu wyższego biegu, więc użyłem tylko sprzęgła/ręcznego. Następna jazda, blip przy włączaniu wyższego biegu zniknął. Następnie, gdy kazałem to ponownie zainstalować, instalator powiedział, że motocykl nie uruchomi się i trzeba było wymienić deskę rozdzielczą. To się stało (o ile wiem).
W każdym razie, ponieważ planuję zainstalować to sam i nie chcę popełnić tego samego błędu, co myślisz, jaki był błąd, którego muszę unikać?
A takżę, czy powinienem najpierw odłączyć akumulator? Czy to w porządku? Mam teraz fobię, wymiana deski rozdzielczej jest droga!
Na zdrowie

#23 ·
Jestem naprawdę zadowolony z zakresu 2 i poniżej (zarówno blipper, jak i shifter). Teraz próbuję rozgryźć zakres 3 i czasami zauważam szorstkie zmiany z 3. biegu na 4. bieg. Ale tylko czasami, więc nie jestem pewien, czy będę to regulował.

#24 ·
FYI @Tripleboo Myślę również, że zauważam tę samą trudność, której doświadczasz przy mocnym przyspieszaniu - przy wyższych obrotach + wyższym biegu. Z tego, co pamiętam, prawie czułem, że zmiana biegu nastąpiła za późno po wyłączeniu silnika? ... trudno to powtórzyć, żeby się tym pobawić, dopóki nie dotrę na kolejny dzień na tor!

#30 ·
FYI @Tripleboo Myślę również, że zauważam tę samą trudność, której doświadczasz przy gwałtownym przyspieszaniu - przy wyższych obrotach + wyższym biegu. Z tego, co pamiętam, prawie czułem, że zmiana biegu następuje za późno po wyłączeniu silnika? ... trudno to powtórzyć, żeby się tym pobawić, dopóki nie pójdę na kolejny dzień na tor!
Mój wcale się nie wyłącza przy gwałtownym przyspieszaniu. Zmieniacz jest po prostu sztywny. Może muszę zmienić czułość?
//Magnus

#57 ·
Następnie zamierzam poeksperymentować z Throttle Shut Threshold %. Zamierzam spróbować 35 lub 40. Aby sprawdzić, czy mogę redukować biegi z blipperem, nawet bez całkowitego odpuszczania gazu
Fajnie, że się bawisz i dzielisz! Tak trzymaj. Z niecierpliwością czekam, aby wypróbować Twoje ustawienia.
Pozdrawiam!
Magnus

#58 ·
Cześć,

Przede wszystkim dziękuję za założenie tego wątku. Dużo wkładu!
Mam 765RS z 48 000 km tutaj w Bangalore w Indiach. Używany jako mój codzienny i myślę, że w końcu chcę zrobić krok dalej i zainstalować HM Autoblipper dla odrobiny więcej zabawy.

Miałem jednak kilka pytań,

Czy instalacja jest Plug and Play? Mam nadzieję, że nie potrzebuje narzędzia Dealera?
Serwis Triumph i lokalne niezależne warsztaty nie są zbyt dobre w niczym innym niż regularne przeglądy. Czy można to zainstalować w domu, unikając w ten sposób centrum serwisowego? Jestem dobrze obeznany z normalnymi procedurami serwisowymi.

Po drugie, czy łatwo znaleźć „wystarczająco dobre” ustawienie i skończyć z tym? A może potrzebna jest ciągła regulacja?

Dzięki

#61 · (Edited)
Cześć,

Przede wszystkim dziękuję za założenie tego wątku. Dużo wpisów!
Mam 765RS z 48 000 km tutaj w Bangalore w Indiach. Używany jako mój codzienny i myślę, że w końcu chcę zrobić krok naprzód i zainstalować HM Autoblipper dla odrobiny więcej zabawy.

Miałem jednak kilka pytań,

Czy instalacja jest typu Plug and Play? Mam nadzieję, że nie potrzebuje narzędzia Dealera?
Serwis Triumph i lokalne niezależne warsztaty nie są zbyt dobre w niczym innym niż regularne przeglądy. Czy byłoby to możliwe do zainstalowania w domu, unikając całkowicie centrum serwisowego? Jestem dobrze zorientowany w normalnych procedurach serwisowych.

Po drugie, czy łatwo znaleźć "wystarczająco dobre" ustawienie i skończyć z tym? Czy też potrzebna jest stała regulacja?

Dzięki
Jestem już zadowolony z ustawień, więc nie jest wymagana stała regulacja. Możesz użyć podstawowych ustawień konfiguracyjnych zalecanych przez HM do ostrej jazdy (wysokie obroty) i po prostu zapisać je na komputerze i po prostu otworzyć i "zapisać" na motocyklu w razie potrzeby, na przykład podczas jazdy po torze lub krętych drogach. Następnie wróć i otwórz swoje zapisane ustawienie niestandardowe do normalnej jazdy po ulicy. To wszystko.

#59 ·
Cześć! Instalacja jest dość prosta, są dobre instrukcje. Jeśli potrafisz wymienić świece zapłonowe, wszystko będzie dobrze. Jeśli użyjesz moich najnowszych ustawień, uznasz je za wystarczająco dobre. Upewnij się tylko, że kupujesz wersję pro, ponieważ nie sądzę, że będziesz mógł zmienić ustawienia w wersji lite.

Powodzenia!
// Magnus

#60 ·
Cześć! Instalacja jest dość prosta, są dobre instrukcje. Jeśli potrafisz wymienić świece zapłonowe, wszystko będzie dobrze. Jeśli użyjesz moich najnowszych ustawień, uznasz je za wystarczająco dobre. Po prostu upewnij się, że bierzesz wersję pro, jeśli wybierzesz lite, myślę, że nie będziesz mógł zmienić ustawień.
Powodzenia!
// Magnus
Nigdy w życiu nie wymieniłem świecy zapłonowej i udało mi się to zainstalować.

Jedyną rzeczą, w której możesz uzyskać pomoc, jest sposób podtrzymania zbiornika, więc potrzebujesz kogoś, kto go podtrzyma lub czegoś, co go zwiąże

#70 ·
W poniedziałek zabiorę mojego Street 765 RS do Garetha w HM. On ustawi mi SABS pro na swoim hamowni. Biorąc pod uwagę, że zaprojektował, opracował i zaprogramował SABS, mam nadzieję, że wie, jak go skonfigurować. Umieści plik konfiguracyjny na stronie internetowej HM. Obecnie używam ustawień zbliżonych do tych z Tripleboo. Będzie interesujące zobaczyć, jak różne są ustawienia uzyskane z sesji na hamowni.

#71 ·
Zabiorę mojego Street 765 RS do Garetha z HM w poniedziałek. On ustawi mój SABS pro na swoim hamowni. Biorąc pod uwagę, że zaprojektował, opracował i zaprogramował SABS, mam nadzieję, że wie, jak go skonfigurować. Umieści plik konfiguracyjny na stronie internetowej HM. Obecnie używam ustawień zbliżonych do tych z Tripleboo. Będzie interesujące zobaczyć, jak różne są ustawienia uzyskane z sesji na hamowni.
Jestem zainteresowany zobaczeniem wynikowego pliku konfiguracyjnego.
Z którego roku jest Twój RS?
Jakich podnóżków używasz? Mogą one wprowadzać niewielką różnicę w ugięciu pręta, co może nieznacznie wpłynąć na wymagany czas cięcia.

#74 ·
Z Facebooka zdałem sobie sprawę, że kilku z nas zainstalowało aftermarketowy autoblipper od HM Quickshifter.
Miałem szczęście wypróbować swój wczoraj, mimo że w Szwecji wciąż jest zima. Użyłem jednak pliku konfiguracyjnego pobranego ze strony internetowej HM Quickshifter i stwierdziłem, że te ustawienia nie były idealne przynajmniej dla mojego zestawu. Ponieważ miałem BMW R1200R z asystentem zmiany biegów, miałem pomysł, jak to będzie działać, próbowałem również -17 Tuono moich znajomych. Ale z plikiem konfiguracyjnym redukcje były trochę szarpane w regionie poniżej 5000 obr./min. Dziś dokonałem pewnych poprawek w konfiguracji i w końcu było to całkiem do zaakceptowania. Myślę, że w końcu doprowadzę to do perfekcji. Ale pomyślałem, że jeśli udostępnię moje ustawienia, mogę zaoszczędzić komuś innemu trochę czasu, a w zamian ktoś może ulepszyć moje ustawienia i podzielić się nimi ze mną... Więc zaczynamy
View attachment 719102 View attachment 719101
Na zdrowie!
//M
Sprawdź koniec tego wątku, aby zobaczyć ustawienia zastosowane w moim 765RS przez Garetha z HM. Zrobiliśmy konfigurację na jego hamowni, działa dobrze dla mnie, gdy motocykl jest ciepły i mocno zmieniasz biegi.

#76 ·
Podobają mi się ustawienia Garetha dla redukcji biegów. Nie bawiłem się wystarczająco zmianami biegów na wyższe, żeby wyrobić sobie opinię.
Przejechałem teraz kilkaset mil i dzień na torze z tymi ustawieniami i ogólnie działają bardzo dobrze. Jedynym drobnym problemem, jaki mi pozostał, jest to, że od czasu do czasu przy zmianie biegu z 1 na 2 (z lub bez sprzęgła) system wykrywa problem (prawdopodobnie z synchronizacją) i włącza tryb awaryjny, co wyłącza urządzenie na około 30 sekund. Gareth sugeruje dalsze zmniejszenie czułości zmiany biegów na wyższe i/lub nieznaczne zwiększenie czasu wyłączenia biegu z 1 na 2, spróbuję i zobaczę, jak to działa.

#79 · (Edited)
Wersja 4 oprogramowania HM SABS jest dostępna i ma aktualizację oprogramowania układowego. Dostępny jest również nowy plik konfiguracyjny 765, który zawiera ogranicznik prędkości w alei serwisowej i kontrolę startu! Jednak ten plik jest myląco oznaczony jako "765 Speed" i jest bardzo prymitywny (bez odchyleń). Załadowałem go dzisiaj i redukcja biegu dodawała za dużo gazu. Wprowadziłem kilka odchyleń do konfiguracji i było absolutnie FANTASTYCZNIE! Nie jestem pewien, czy częściowo wynika to z faktu, że zainstalowałem sprzęgło poślizgowe Sigma i wyłączyłem HM over rev? Pracowałem również nad minimalną przepustnicą 25%, co jest o wiele lepsze niż odrzucanie niektórych redukcji biegów, gdy zostawiasz odrobinę paliwa przy łagodniejszych redukcjach.

Następnie muszę popracować nad konfiguracją zmiany biegów na wyższe. Gareth zwiększył podstawową czułość w porównaniu do poprzedniego pliku.

Jeśli aktualizujesz, 1) upewnij się, że zrobisz zrzut ekranu swoich aktualnych ustawień, ponieważ nie sądzę, aby pliki V3 można było otwierać i przesyłać w V4 (tylko takie wrażenie odniosłem, nie próbowałem) i 2) jednostka SABS ma problem z odczytem prędkości z ECU, więc w przyszłym tygodniu będę miał HM "Team View", aby uzyskać prędkość dla nowych funkcji.

#80 ·
Wersja 4 oprogramowania HM SABS jest dostępna i ma aktualizację oprogramowania układowego. Dostępny jest również nowy plik konfiguracyjny 765, który zawiera ogranicznik prędkości w alei serwisowej i kontrolę startu! Jednak plik ten jest myląco oznaczony jako "765 Speed" i jest bardzo prymitywny (bez odchyleń). Załadowałem go dzisiaj i redukcja biegów dodawała za dużo gazu. Wprowadziłem kilka odchyleń do konfiguracji i było absolutnie FANTASTYCZNIE! Nie jestem pewien, czy częścią tego jest fakt, że zainstalowałem sprzęgło poślizgowe Sigma i wyłączyłem HM over rev? Pracowałem również nad minimalną przepustnicą 25%, co jest o wiele lepsze niż odrzucanie niektórych redukcji biegów, gdy zostawiasz odrobinę paliwa przy łagodniejszych redukcjach.

Następnie muszę popracować nad konfiguracją zmiany biegów na wyższy bieg. Gareth zwiększył podstawową czułość z poprzedniego pliku.

Jeśli aktualizujesz 1) upewnij się, że zrobisz zrzut ekranu swoich aktualnych ustawień, ponieważ nie sądzę, aby pliki V3 można było otwierać i przesyłać w V4 (tylko takie wrażenie odniosłem, nie próbowałem) i 2) jednostka SABS ma problem z odczytem prędkości z ECU, więc w przyszłym tygodniu będę miał HM "Team View", aby uzyskać prędkość dla nowych funkcji.
Cześć wszystkim, kupiłem 765 z już zainstalowanym HM blipperem. Chciałem wyregulować % blip, ponieważ motocykle szarpią. Nie mogę połączyć się z oprogramowaniem na PC. Pobralem sterowniki, myślę, że jest zaktualizowany do V4. Czy robię coś źle? Zapłon włączony (silnik nie pracuje).

cheers
762039

#82 ·
Aktualizacja v4 i ustawienia Garetha zadziałały dla mnie jak magia. Co za ogromna poprawa! Bardzo dziękuję za udostępnienie!

Jednak kilka tygodni temu mój quickshifter przestał działać w trakcie jazdy. Sprawdziłem całe okablowanie i połączenia - nic. Podejrzewam, że czujnik padł. Używając kreatora kierunku zmiany biegów w oprogramowaniu, nie wykrywa żadnego ruchu. Napisałem do ludzi z HM, ale nigdy nie otrzymałem odpowiedzi.
Wszelkie inne przemyślenia w tej kwestii byłyby bardzo mile widziane.

#84 ·
Lub możesz skontaktować się z Garethem pod adresem gareth@hmquickshifter.com. Zaskoczony brakiem odpowiedzi, zwykle są doskonałe. Miałem również kilka przypadków, w których urządzenie całkowicie się wyłączało. Czy zaczęło działać ponownie następnego dnia? Wydaje się, że zostało to spowodowane przegrzaniem. Znacznie poprawiłem sytuację, przenosząc urządzenie w pobliże ECU za airboxem. To nie było idealne, więc poprosiłem Garetha o dostarczenie przedłużacza 70 cm do kabla APS i przycisku i umieściłem SABS w tylnej części. Mój od tego czasu tego nie robi.