Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Moment dokręcania śruby pokrywy silnika

19K views 23 replies 8 participants last post by  Tricolour  
#1 ·
Przygotowuję się do założenia czarnych osłon silnika na moją Thruxton i nie mogę nigdzie znaleźć wartości momentu obrotowego śrub. Czy ktoś zna te wartości?

#2 · (Edited)
@TRSCobra Proszę bardzo... To jest link do zestawu mocującego/śrub do czarnej osłony silnika Triumph (A9618190).
Zawiera zalecane przez Triumph wartości momentu obrotowego dla każdej śruby, a nawet podaje najlepszą kolejność dokręcania każdej z nich. Po prostu kliknij poniższy link! Pozdrawiam.
(Podaje, że każda śruba dla obu osłon silnika ma wartość momentu obrotowego 10 Nm i/lub 7,4 ft-lbs.
A jeśli kupiłeś również czarną osłonę zębatki Triumph, wartość momentu obrotowego dla tych czterech śrub wynosi 9 Nm/6,6 ft-lbs.)
http://www.triumphinstructions.com/ProdDocs/A9618190-US.pdf

• Like
Reactions: TRSCobra
#3 ·
@TRSCobra
Proszę bardzo... To jest link do zestawu mocującego/śrub do czarnej osłony silnika Triumph (A9618190).
Zawiera zalecane przez Triumph wartości momentu obrotowego dla każdej śruby, a nawet podaje, w jakiej kolejności najlepiej dokręcać każdą z nich. Po prostu kliknij poniższy link! Na zdrowie.
(Podaje, że każda śruba dla obu osłon silnika ma wartość momentu obrotowego 10 Nm i/lub 7,4 ft-lbs.
A jeśli kupiłeś również czarną osłonę zębatki Triumph, wartość momentu obrotowego dla tych czterech śrub wynosi 9 Nm/6,6 ft-lbs.)
http://www.triumphinstructions.com/ProdDocs/A9618190-US.pdf
Super! Dokładnie tego potrzebuję!

Wielkie dzięki :cheers:

#9 ·
Jeśli masz klucz dynamometryczny zdolny do odróżnienia 9 i 10 Nm, to musisz pracować dla NASA! Nawet zdobycie takiego, który odczytuje (dokładnie) tak nisko, jest trudne.
Myślę, że mój najmniejszy klucz dynamometryczny sprawdzi się dobrze. Kupiłem zupełnie nowy zestaw, kiedy zacząłem modyfikować mój LS7. Ich naprawa nie jest tania!

Nie pracuję dla NASA, ale ten motocykl o pojemności 1200 cm3 wydaje mi się być jak statek kosmiczny!

Attachments

#5 ·
Kupiłem klucz dynamometryczny Craftsman Micro w Sears. Odczytuje dokładnie od 5 stóp-lbs do 75 stóp-lbs. Jak dotąd wszystko w porządku. (6 Nm do 101 Nm)

#10 ·
Kupiłem klucz dynamometryczny Craftsman Micro w Sears. Odczytuje dokładnie od 5 stóp-lbs do 75 stóp-lbs. Jak dotąd wszystko dobrze z nim. (6 Nm do 101 Nm)
Skąd wiesz, że odczytuje dokładnie? Zgadzam się z STroadsterem, nie ufam żadnemu kluczowi dynamometrycznemu klasy konsumenckiej, który dokładnie odczytuje przy niskich ustawieniach momentu obrotowego i na pewno nie polegałbym na kluczu dynamometrycznym przy wartościach poniżej, powiedzmy, 15 lub 20 stóp-lb.

#7 ·
Rozebrałem wszystko, ale śruby sześciokątne stojana i śruby czujnika magnetycznego z łbem Torx nie były dołączone do zestawu i nie mogę znaleźć specyfikacji momentu obrotowego dla nich. Wygląda na to, że powinienem był zlecić to dealerowi...
3 śruby mocujące stojan do pokrywy 12 Nm

2 śruby mocujące czujnik położenia wału korbowego do pokrywy 9 Nm

#11 ·
Więc zrobiłem stronę stojana i zdjąłem pokrywę sprzęgła. Poszedłem zainstalować osłonę tłumiącą dźwięk i zdałem sobie sprawę, że otwory nie zostały jeszcze nagwintowane! Mam gwintownik M6x1.0, ale potrzebuję gwintownika dennego, aby to zadziałało. Czekałem 2 miesiące na te osłony i nie są one nawet wykończone z fabryki!

#14 ·
Więc zrobiłem stronę stojana i zdjąłem pokrywę sprzęgła. Poszedłem zainstalować osłonę tłumiącą dźwięk i zdałem sobie sprawę, że otwory nie zostały jeszcze nagwintowane! Mam gwintownik M6x1.0, ale potrzebuję gwintownika dennego, aby to zadziałało. Czekałem 2 miesiące na te osłony i nie są one nawet wykończone z fabryki!
Image
Image
Image
Ciekawy, żeby zobaczyć, co zrobiłeś z pokrywą zębatki... Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#13 ·
@TRSCobra Biada... Stałem tam obok technika instalującego moją, denerwując go przez cały czas, i chociaż zrobiłem to prawie rok temu, szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby musiał robić coś takiego... I nie wyobrażam sobie, żeby Triumph oczekiwał tego od klienta lub technika Triumph. Po prostu sprawdź jeszcze raz, czy czegoś nie interpretujesz błędnie lub czy coś jest nie tak z częścią, która wymaga zwrotu... Powodzenia! Daj nam znać o wyniku! Pozdrawiam.

#15 ·
@TRSCobra
Biada... Stałem tam obok technika instalującego mój, denerwując go przez cały czas, i chociaż zrobiłem to prawie rok temu, szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby musiał robić coś takiego... I nie wyobrażam sobie, żeby Triumph oczekiwał tego od klienta lub technika Triumph. Po prostu sprawdź, czy czegoś nie interpretujesz błędnie lub czy coś jest nie tak z częścią i trzeba ją zwrócić... Powodzenia! Daj nam znać o wyniku! Na zdrowie.
Tłumik można założyć tylko w jeden sposób, a jedyną różnicą między starym a nowym jest brak gwintów w nowym. Zajęło mi kilka minut, zanim zdałem sobie sprawę, że otwory nigdy nie były gwintowane! Podejrzewam, że zostały one wyprodukowane w pośpiechu, ponieważ od tak dawna jest zaległość.

Ciekawy jestem, co zrobiłeś z osłoną zębatki...
Dostałem tylko osłony silnika. Byłem trochę zaniepokojony, że moja stopa zetrze czarną powłokę z osłony zębatki, więc nigdy jej nie zamówiłem.

#16 ·
Cholera, to naprawdę śmierdzi. Byłbym dość zdenerwowany, gdyby tak było w przypadku moich czarnych. Zwróciłbym je, mając nadzieję, że w magazynie jest teraz inny zestaw.

#17 ·
Cholera, to naprawdę śmierdzi. Byłbym bardzo zdenerwowany, gdyby tak było w przypadku moich czarnych. Zwróciłbym je, mając nadzieję, że w magazynie jest teraz inny zestaw.

... Na marginesie, mam czarną osłonę zębatki Triumph Thrux i żadnych śladów zużycia stopy... Jeszcze.
To mój codzienny kierowca, więc naprawdę nie chcę, żeby był wyłączony na tyle długo, żeby się tego dowiedzieć. Gdybym miał gwintownik w swoim zestawie, złożyłbym to dzisiaj wieczorem, ale po prostu pożyczę jeden z pracy i mam nadzieję, że jutro będzie działać.

#22 ·
Zeszłej nocy w końcu zabrałem się za założenie osłony i instalację. Dostałem się dziś rano do pracy bez problemów! Teraz muszę znaleźć czarną osłonę zębatki, żeby wszystko pasowało.

Image

Image

Image

Aby tego było mało, założyłem również suwaki obudowy R&G i większą podkładkę pod nóżkę boczną do mojego żwirowego podjazdu. Suwaki (również świeżo po zamówieniu zaległym) zawierały podkładki w niewłaściwym rozmiarze, co uniemożliwiało dopasowanie śrub do zagłębień. Wizyta u lokalnego sprzedawcy komercyjnych elementów złącznych załatwiła mi je bez problemu.

Image

Chcę po prostu podziękować wam za pomoc podczas mojego małego projektu.

#23 ·
Właśnie obejrzałem czarne osłony silnika, które kupiłem do mojego Thruxton R. Ten sam problem, brak gwintów w otworach na osłonę tłumiącą dźwięk. Jeśli/kiedy zabiorę się do montażu osłon (nie jestem w 100% pewien, czy motocykl potrzebuje więcej czarnych elementów), prawdopodobnie po prostu pominę montaż osłony tłumiącej dźwięk.

Czy jest jakiś powód, poza dodatkowym hałasem, dla którego osłona tłumiąca dźwięk musi być zainstalowana?