Przygotowuję się do założenia czarnych osłon silnika na moją Thruxton i nie mogę nigdzie znaleźć wartości momentu obrotowego śrub. Czy ktoś zna te wartości?
Super! Dokładnie tego potrzebuję!@TRSCobra
Proszę bardzo... To jest link do zestawu mocującego/śrub do czarnej osłony silnika Triumph (A9618190).
Zawiera zalecane przez Triumph wartości momentu obrotowego dla każdej śruby, a nawet podaje, w jakiej kolejności najlepiej dokręcać każdą z nich. Po prostu kliknij poniższy link! Na zdrowie.
(Podaje, że każda śruba dla obu osłon silnika ma wartość momentu obrotowego 10 Nm i/lub 7,4 ft-lbs.
A jeśli kupiłeś również czarną osłonę zębatki Triumph, wartość momentu obrotowego dla tych czterech śrub wynosi 9 Nm/6,6 ft-lbs.)
http://www.triumphinstructions.com/ProdDocs/A9618190-US.pdf
Myślę, że mój najmniejszy klucz dynamometryczny sprawdzi się dobrze. Kupiłem zupełnie nowy zestaw, kiedy zacząłem modyfikować mój LS7. Ich naprawa nie jest tania!Jeśli masz klucz dynamometryczny zdolny do odróżnienia 9 i 10 Nm, to musisz pracować dla NASA! Nawet zdobycie takiego, który odczytuje (dokładnie) tak nisko, jest trudne.
Skąd wiesz, że odczytuje dokładnie? Zgadzam się z STroadsterem, nie ufam żadnemu kluczowi dynamometrycznemu klasy konsumenckiej, który dokładnie odczytuje przy niskich ustawieniach momentu obrotowego i na pewno nie polegałbym na kluczu dynamometrycznym przy wartościach poniżej, powiedzmy, 15 lub 20 stóp-lb.Kupiłem klucz dynamometryczny Craftsman Micro w Sears. Odczytuje dokładnie od 5 stóp-lbs do 75 stóp-lbs. Jak dotąd wszystko dobrze z nim. (6 Nm do 101 Nm)
3 śruby mocujące stojan do pokrywy 12 NmRozebrałem wszystko, ale śruby sześciokątne stojana i śruby czujnika magnetycznego z łbem Torx nie były dołączone do zestawu i nie mogę znaleźć specyfikacji momentu obrotowego dla nich. Wygląda na to, że powinienem był zlecić to dealerowi...
Ciekawy, żeby zobaczyć, co zrobiłeś z pokrywą zębatki... Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą TapatalkWięc zrobiłem stronę stojana i zdjąłem pokrywę sprzęgła. Poszedłem zainstalować osłonę tłumiącą dźwięk i zdałem sobie sprawę, że otwory nie zostały jeszcze nagwintowane! Mam gwintownik M6x1.0, ale potrzebuję gwintownika dennego, aby to zadziałało. Czekałem 2 miesiące na te osłony i nie są one nawet wykończone z fabryki!![]()
![]()
![]()
Tłumik można założyć tylko w jeden sposób, a jedyną różnicą między starym a nowym jest brak gwintów w nowym. Zajęło mi kilka minut, zanim zdałem sobie sprawę, że otwory nigdy nie były gwintowane! Podejrzewam, że zostały one wyprodukowane w pośpiechu, ponieważ od tak dawna jest zaległość.@TRSCobra
Biada... Stałem tam obok technika instalującego mój, denerwując go przez cały czas, i chociaż zrobiłem to prawie rok temu, szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby musiał robić coś takiego... I nie wyobrażam sobie, żeby Triumph oczekiwał tego od klienta lub technika Triumph. Po prostu sprawdź, czy czegoś nie interpretujesz błędnie lub czy coś jest nie tak z częścią i trzeba ją zwrócić... Powodzenia! Daj nam znać o wyniku! Na zdrowie.
Dostałem tylko osłony silnika. Byłem trochę zaniepokojony, że moja stopa zetrze czarną powłokę z osłony zębatki, więc nigdy jej nie zamówiłem.Ciekawy jestem, co zrobiłeś z osłoną zębatki...
To mój codzienny kierowca, więc naprawdę nie chcę, żeby był wyłączony na tyle długo, żeby się tego dowiedzieć. Gdybym miał gwintownik w swoim zestawie, złożyłbym to dzisiaj wieczorem, ale po prostu pożyczę jeden z pracy i mam nadzieję, że jutro będzie działać.Cholera, to naprawdę śmierdzi. Byłbym bardzo zdenerwowany, gdyby tak było w przypadku moich czarnych. Zwróciłbym je, mając nadzieję, że w magazynie jest teraz inny zestaw.
... Na marginesie, mam czarną osłonę zębatki Triumph Thrux i żadnych śladów zużycia stopy... Jeszcze.