Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Przeniesienie odmy, darmowa moc!

219K views 254 replies 91 participants last post by  corny15  
#1 · (Edited)
Jezu!...znowu jeden z rozwlekłych i żmudnych artykułów Forchetto...tak chłopaki, wyciągajcie popcorn...:)

Usuwanie gazów przedmuchowych ze skrzyni korbowej jest szczególnie ważne w silnikach 360 stopni, ponieważ jednoczesne wznoszenie i opadanie obu tłoków przemieszcza ogromną ilość powietrza w skrzyni korbowej. Z drugiej strony silniki 180 stopni mają tendencję do przemieszczania powietrza tylko wokół skrzyni korbowej. Starsze silniki motocyklowe miały wszelkiego rodzaju dziwne i wspaniałe zawory odpowietrzające i pułapki olejowe, niektóre tak nieskuteczne, że producenci kierowali przepływ oleistych gazów do łańcucha napędowego i twierdzili, że jest to "automatyczna smarownica łańcucha".

Większość po prostu pozwalała gazom wydostawać się na tył motocykla przez długą rurę.

W latach 70. weszły w życie przepisy dotyczące emisji, zakazujące otwartych odpowietrzników, więc producenci przekierowali cały ten syf do gaźników, aby był poddawany recyklingowi i spalany.

Gazy przedmuchowe skutecznie obniżają liczbę oktanową wchodzącej mieszanki, rozcieńczając ładunek, wypierając tlen, a ponieważ są gorące, obniżają również gęstość ładunku. Oba efekty mają tendencję do szkodzenia momentowi obrotowemu/mocy.

Mgiełka olejowa przenoszona w gazach może również pogorszyć stan czujników O2 w motocyklach EFI i nie sprzyja takim elementom, jak czujniki temperatury powietrza dolotowego i MAP oraz innym elementom w korpusach przepustnic.

Przekierowanie gazów przedmuchowych z dala od airboxu pomaga również utrzymać gaźniki lub korpusy przepustnic i inne elementy wewnętrzne w czystości. Papierowe elementy filtra szybko ulegają zanieczyszczeniu olejem i wilgocią, co potwierdzi pobieżne badanie wnętrza airboxu. Często okazują się być oleiste i/lub wilgotne w środku.

Niektóre systemy są gorsze od innych, zapytaj właściciela starej Hondy CB400F, jak często jego filtr powietrza wymaga wymiany z powodu uduszenia oleistym, wilgotnym szlamem. W tych przypadkach odpowietrznik odprowadzał powietrze bezpośrednio do obudowy filtra.

Większość dzisiejszych airboxów zawiera mniej lub bardziej skuteczne urządzenie filtrujące, które oddziela większość mgły olejowej i wilgoci od gazów, ten brud zbiera się w zablokowanej rurze pod airboxem. Należy go okresowo opróżniać, wyjmując korek. Spójrz pod swój airbox, aby to zobaczyć.

Rezygnacja z tego recyklingu gazów z wlotu daje stały i mierzalny wzrost mocy, typowo od 1 do 1,5%. Na przykład w przypadku Buella o mocy 82 KM stwierdzono, że zapewnia on ładny i stały wzrost mocy od 1 do 2 KM w szerokim zakresie obrotów. Zysk w przypadku Bonnie o niższej mocy będzie mniejszy, ale jako procent może to być nieco ponad 0,5 KM. W przypadku dużych silników samochodów o dużej mocy zaobserwowano nawet 5 KM.

Kierowcy drag racingu i inni maniacy maksymalnej mocy idą na całość, a nawet używają pompy próżniowej do ewakuacji skrzyni korbowej i zmniejszenia strat wewnętrznych. Niektórzy ludzie myślą, że ssanie wewnątrz airboxu robi to samo, ale poziom próżni przy większości prędkości jest zbyt niski, aby miało to taki efekt.

Recykling przedmuchu, tak jak robi to fabryka, kosztuje trochę mocy w szerokim zakresie. Niewielką część wzrostu mocy odnotowanego przez naszych użytkowników po usunięciu airboxu należy przypisać wymuszonemu wyeliminowaniu układów odpowietrzających poprzez usunięcie airboxu.

Zrobiłem to, zastępując uformowany wcześniej wąż odpowiednim wężem samochodowym 12 mm w kształcie "U", kilkoma zaciskami do węży i gumowaną klamrą "P" do mocowania filtra do jednej ze śrub kolektora, umieściłem mały filtr, aby zapobiec dostawaniu się brudu, w pełnym widoku, to ładna chromowana rzecz i dodaje trochę więcej blasku, a także prowokuje pytania ze strony ogółu społeczeństwa: "Co to jest, proszę pana?". Otwór, który pozostaje w airboxie, można zablokować odpowiednim gumowym korkiem lub wkręcając tam starą śrubę M8.

Najłatwiejszym sposobem byłoby użycie istniejącego węża, odłączonego od airboxu i wyposażonego w odpowiedni filtr na końcu. Można go schować blisko airboxu, na górze skrzyni korbowej.

Image

#4 ·
Interesujące. Czy sądzisz, że oba tłoki spadające razem napotykają znaczny opór, a skrzynia korbowa musi oddychać przez małą rurkę? To samo dotyczy chyba ruchu w górę, pozostawialiby za sobą częściową próżnię.

To prawdopodobnie również odbierałoby moc.

#6 ·
Ciekawe. Czy sądzisz, że oba tłoki opadające razem napotykają znaczny opór, a skrzynia korbowa musi oddychać przez małą rurkę? To samo dotyczy ruchu w górę, jak sądzę, pozostawialiby za sobą częściową próżnię.

To prawdopodobnie również odbierałoby moc.
Wąż, którego użyłem, ma taką samą średnicę wewnętrzną jak oryginalny, więc pasowałby do istniejącego króćca rury. Wiem, że niektórzy tunerzy zwiększają rozmiar wylotu odpowietrznika, aby ułatwić przepływ gazów w jak największym stopniu, a nawet montują dodatkowe odpowietrzniki w głowicach cylindrów, a nawet w obudowach bocznych.

Jednym głupim przykładem są silniki klonów Hondy używane w wielu motocyklach typu monkey, gokartach, pit-bike'ach itp. Chińczycy produkują te silniki w oparciu o oryginalny projekt Honda Cub 50-70-90cc, ale zwiększają pojemność skokową nawet do 150 cm3 bez zwiększania układu odpowietrzania skrzyni korbowej.

Ludzie montują dodatkowe odpowietrzniki, aby uzyskać lepszą reakcję na gaz i moc.

#8 ·
Kolejna dobra rada, Forchetto.

Używam filtra piankowego na końcu rury odpowietrznika skrzyni korbowej, to dobrze znana modyfikacja w kręgach wyścigowych, że gazy skrzyni korbowej nie są dobre dla silników... więc nie zawracamy ich z powrotem do gaźników.

Tylko jedna rzecz...

Uważaj, żeby olej nie wydostawał się z filtra, jeśli nie ustawisz go prawidłowo.

Zazwyczaj rozsądnie jest umieścić filtr wyżej, w pobliżu gaźników, jeśli możesz.

Po szybkiej jeździe obserwuj go. Jeśli nie ma śladów oleju z filtra, w porządku.

Jeśli widzisz trochę oleju... podnieś go wyżej.

#9 ·
Uważaj, żeby olej nie wytrysnął z filtra, jeśli nie ustawisz go prawidłowo.

Zazwyczaj rozsądnie jest umieścić filtr wyżej, blisko gaźników, jeśli to możliwe.

Po szybkiej jeździe obserwuj go. Jeśli nie ma śladów oleju z filtra, wszystko w porządku.

Jeśli zobaczysz trochę oleju... umieść go wyżej.
S.
Dzięki za radę. Będę na to uważał. Na razie słyszę tylko dużo syczenia i dmuchania.

#10 ·
jednokierunkowy zawór kontrolny hamulca

W Norton Commandos (i wierzę, że starszych Triumphach, być może innych) powszechną praktyką jest instalowanie jednokierunkowego zaworu kontrolnego hamulca (około 4 USD w lokalnym sklepie z częściami samochodowymi) w rurze odpowietrzającej. Umożliwia to ulatnianie się gazów ze skrzyni korbowej, ale nie dostawanie się do niej, zapewniając efekt próżni. Powodem, dla którego ludzie to robią (i powodem, dla którego ja to zrobiłem), jest zmniejszenie wycieku oleju spowodowanego ciśnieniem i słabymi uszczelnieniami, i zdecydowanie zrobiło to różnicę, ale uważa się również, że zapewnia niewielki wzrost mocy ze względu na niższe ciśnienie w skrzyni korbowej. Zastanawiam się, czy byłoby jakieś korzyści z zamontowania podobnego zaworu w nowym bonnie, który nie ma problemów z wyciekiem oleju...

#11 ·
Filtry...

Mój Norton Commando zwykł wypluwać olej z rury odpowietrzającej, gdy jeździłem nim ciężko.

Było sporo rozwiązań z zaworami zwrotnymi i plastikowymi butelkami, kawałkami pianki i drutu... :eek:

Większość nowoczesnych motocykli ma jakiś system w odpowietrzniku skrzyni korbowej, aby zatrzymać prawie cały przedmuch oleju do skrzynki filtra, ale nadal może się to zdarzyć przy wysokich obrotach i wysokim ciśnieniu w skrzyni korbowej.

Stwierdziłem, że najlepszym rodzajem filtra odpowietrzającego jest styl piankowy, jak Uni-Filter, ponieważ jest samoolejowy, jeśli rozumiesz mój dryf... :D

Filtry Uni są zmywalne i wielokrotnego użytku i wystarczają na długo, są również niewrażliwe na wodę.

Zwiększenie rozmiaru rury odpowietrzającej jest dobre, ale ma malejące korzyści ze względu na wiercenia w skrzyni korbowej.

W każdym razie, wyjęcie odpowietrznika z obudowy filtra powietrza i pozbycie się recyklingu oparów i gazów z motocykla jest dobrą rzeczą.

S.

#12 ·
Wygląda na to, że rura odpowietrzająca skrzynię korbową wchodzi do puszki filtra powietrza tuż poniżej lewego wlotu gaźnika, czy mam rację? Zastanawiam się, czy ma to coś wspólnego z różnicą w kolorze lewej świecy zapłonowej. Zauważyłem, że lewa świeca zapłonowa jest nieco uboższa niż prawa, zwłaszcza po długiej jeździe. Wiem, że gdy silnik pracuje z odkręconą pokrywą wlewu oleju, z otworu wlewu wydobywa się mnóstwo przedmuchów.

#13 · (Edited)
Wygląda na to, że rura odpowietrzająca skrzynię korbową wchodzi do puszki filtra powietrza tuż pod lewym wlotem gaźnika, czy mam rację?
Zgadza się. Interesująca obserwacja. Niektórzy ludzie w ostatnich postach zauważyli również, że jedna rura wydechowa zmienia kolor szybciej niż druga, przypadkowo wydaje się, że jest to również lewa rura.Oto kilka wątków na ten temat:http://www.triumphrat.net/twins-talk/81613-cause-for-concern.htmlhttp://www.triumphrat.net/twins-technical-talk/71816-not-nsync.html

#14 ·
Przeniesienie odpowietrznika skrzyni korbowej

Cześć Forchetto!

Dobry opis! Ma to sens! Niektóre samochody do drag racingu, nad którymi kiedyś pracowałem, ewakuowały skrzynię korbową za pomocą podciśnienia z kolektorów wydechowych. Wąż biegł od każdej pokrywy zaworów do kolektora. Wygodny sposób na pozbycie się oleju przedmuchowego i oparów.

Nawiasem mówiąc, kto produkuje odpowietrznik, którego używasz?

#18 · (Edited)
UNI produkuje również odpowietrzniki. Właśnie zamówiłem UP-123, który jest wtykiem 1/2". Kolejna opcja - jestem pewien, że wszystkie działają dobrze.
Używam filtra BP-13 Uni. Wrzuciłbym zdjęcie, gdybyś mógł je dla mnie zmienić rozmiar, Prop? Win 7 nie zmieni rozmiaru moich zdjęć.

S.

#19 ·
Wyślij mi zdjęcie na PW, jeśli chcesz. Sprawdź również:

http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

Dla wygodnego dodatku do systemu Windows XP do łatwej zmiany rozmiaru zdjęć i:

http://www.triumphrat.net/kicking-the-tires/98756-how-to-post-picture.html

Aby uzyskać wskazówki dotyczące hostowania / publikowania zdjęć w ogóle.

EDIT: Duh! Widzę, że jesteś na win 7. W każdym razie - zmieniłem rozmiar twoich zdjęć i opublikowałem je później w wątku.

#21 ·
Czy olej spływa z powrotem do skrzyni korbowej Forchetto? W przeciwnym razie w końcu się nasyci i zacznie kapać. Patrząc na twoją orientację, olej i tak zbierze się w najniższej części filtra. Widziałem, jak inni używają tej metody, wkładając filtr do "pojemnika" (lub plastikowej butelki)
Jak dotąd żadnych kropli. Rozumowałem, że długi wąż w kształcie "U" może stanowić wystarczającą barierę wznoszącą dla spływającego oleju. Jeśli zobaczę coś zbierającego się na filtrze, będę musiał go umieścić wyżej i pionowo.

#22 ·
Zdjęcia innych zamontowanych oddechów byłyby dobrym widokiem.

#23 ·
zdjęcia oddechowe

Motolink, kilka przykładów dla ciebie:

Ostatnie dopasowanie do 08 efi:
Image

Wcześniejsza wersja na gaźniku 06:
Image

„Filtr” to tak naprawdę tylko siatka, która ma zapobiegać wciąganiu małych stworzeń i niedbale wyrzucanych końcówek papierosów do silnika, jak sądzę. Wczesna wersja, którą miałem na motocyklu przez około rok, ani kropla na skrzyni korbowej, tylko plamy wokół siatki. Niewielka mgła olejowa, która powstaje, po prostu wydostaje się do atmosfery :eek:

#26 ·
Dzięki, świetne zdjęcia i kilka dobrych pomysłów, bardzo doceniam. Na pewno zamontuję odpowietrznik

#30 ·
Musiałem przegapić moment, w którym ktoś umieścił motocykl na hamowni i opublikował wyniki.

Strojenie odpowietrznika to kontrowersyjny temat, ponieważ różne silniki reagują dramatycznie inaczej i o ile standardowa konfiguracja nie była w jakiś sposób skrajnie wadliwa (pomyśl o Nortonach wypluwających olej przez każdy szew), zwykle niewiele można zyskać na mocy. Rowery wspomniane przez Forchetto (Buell i Triumph) mają jedną trywialną cechę wspólną (dwa cylindry) i wiele bardzo ważnych różnic (objętość skrzyni korbowej, plus sucha miska olejowa i czasowe odpowietrzniki w Buell, żeby wymienić tylko te najważniejsze). Nie oznacza to, że to nie zadziała, ale też nie ma gwarancji, że zadziała.

Internet jest absolutnie pełen bzdurnych informacji na ten temat, ponieważ wydaje się to czymś prostym, gdzie logika powinna mieć zastosowanie, więc ludzie wymyślają wszelkiego rodzaju wyjaśnienia, dlaczego silnik powinien zachowywać się w określony sposób, gdy zamontowany jest określony rodzaj odpowietrznika. Logika tu nie ma zastosowania. Aby uzyskać dobre informacje, musisz przetestować, ponieważ żaden silnik nie reaguje tak samo. Istnieją pewne uogólnienia, ale szczegóły zależą od danego silnika. Większość silników wytwarza więcej mocy przy umiarkowanym podciśnieniu niż przy zerowym. Ile mocy zależy od silnika i różni się dramatycznie w zależności od silnika. Jak bardzo skraca to żywotność silnika, również dramatycznie różni się w zależności od silnika. (Podciśnienie w skrzyni korbowej obniża między innymi ciśnienie oleju.) Niektóre działają dobrze przez długi czas. Niektóre eksplodują po kilku godzinach. Jest jeden sposób, aby powiedzieć, które są które, i jest to kosztowne.

W przypadku mniejszych różnic ciśnień (powiedzmy między odpowietrznikiem pod niewielkim podciśnieniem a otwartym odpowietrznikiem przy ciśnieniu otoczenia) wpływ na moc i trwałość jest znacznie mniejszy i może pójść w obie strony, szczególnie gdy niewielkie podciśnienie pochodzi z airboxu. Nie oznacza to, że nie warto eksperymentować, tylko że jeśli zamierzasz eksperymentować, nie zrobisz nic dobrego, chyba że zmierzysz wyniki.

Opcje dostępne od TPUSA i BP to tylko otwarte odpowietrzniki z wbudowanymi zbiornikami wychwytującymi. Brak funkcjonalnej różnicy między nimi a wysoką rurą z filtrem, poza estetyką. Stanowiłyby jednak dobry (choć drogi) punkt wyjścia dla konfiguracji wyciągu spalin, ponieważ naprawdę powinieneś uruchomić zbiornik wychwytujący, chyba że chcesz rozpylać olej wszędzie, jeśli coś pójdzie nie tak.

FWIW, zmagam się z tym, czy zarezerwować dodatkowy czas na hamowni dla nowego silnika, aby rozwiązać problem odpowietrznika, ponieważ o ile wiem, nie został on jeszcze zbytnio zbadany w tych silnikach. Skłaniam się ku temu, aby tego nie robić, ponieważ bez airboxu uruchomienie otwartego odpowietrznika jest oczywiste, a przejście na zawór zwrotny lub pełny wyciąg spalin otwiera bramę do wspomnianych problemów z trwałością. Kto wie? Może i tak spróbuję i po prostu będę uważnie obserwował ciśnienie oleju, poziom i lepkość? Chyba zobaczymy za kilka tygodni.

#33 ·
Najłatwiejszym sposobem byłoby użycie istniejącego węża, odłączonego od airboxu i wyposażonego w odpowiedni filtr na końcu. Można go schować blisko airboxu, na górze skrzyni korbowej.
Wypróbowałem to samo ustawienie, kiedy instalowałem mój eliminator airboxu. Zestaw był dostarczany z metalowym filtrem siatkowym; dla pewności nasunąłem na koniec skarpetę piankową do mikrofonu (kosztuje kilka dolarów w każdym sklepie muzycznym) i zabezpieczyłem ją opaską zaciskową. Dużą wadą tego podejścia jest to, że góra mojego sworznia wahacza była zawsze pokryta oleistym brudem i traciłem około pół kwarty oleju między wymianami. Mocno rozważałem skierowanie rury w górę, jak widziałem u innych; ale wyglądało to na zbyt zagracone, kiedy to wypróbowałem. Moim rozwiązaniem było umieszczenie na końcu nylonowego, kolankowego, 90* kolanka o średnicy 1/2" (12 mm) i poprowadzenie węża nagrzewnicy samochodowej pod górę aż do tyłu mojego błotnika. Wąż jest ciasno schowany i niewidoczny, para olejowa skrapla się ze strumienia i spływa z powrotem do silnika. Piankowa skarpeta pozostała sucha, więc wymieniłem ją na papierowy element filtrujący (15,00 $ w każdym sklepie z częściami samochodowymi); wygląda lepiej i nie dostaję głupich pytań o to, czy to mikrofon do kamery wideo. :D .......................James.

#35 ·
Aktualizacja oddechu

Ludzie,

Trochę czasu zajęło, zanim się pokazało, ale lokalizacja oddechu w moim poprzednim poście na stronie 3 pozostawiła film olejowy na skrzyni korbowej :eek: Nigdy nie miałem problemu z osadami oleju w poprzednich dwóch bliźniakach, które do tego zrobiłem, ale były to Scramblery z wałem korbowym 270'. Nie wiem, czy to różnica, ale i tak przeniosłem oddech wyżej:
Image

Miałem dużo zapasowych węży z gotowymi zakrętami, pozostałych po różnych usunięciach Ai w bliźniakach Hinkley i Transalp. Udało mi się połączyć trzy sekcje, aby idealnie poprowadzić od wylotu skrzyni korbowej do nowej lokalizacji filtra:
Image

Jeśli będę miał jakieś problemy z tą konfiguracją, dam znać.

Image

ps. przekaźnik jest do moich podgrzewanych manetek