Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Płyn chłodniczy D2053 OAT

4 reading
18K views 19 replies 10 participants last post by  NORTY FLATZ  
#1 ·
Właśnie kupiłem płyn chłodniczy Triumph, różowy, D2053 OAT, aby uzupełnić zbiornik przelewowy w moim 900rally Pro z 2022 roku. Czy tę substancję należy rozcieńczać wodą, czy używa się jej bezpośrednio z butelki? Na butelce nie ma nic o sposobie użycia.

#2 ·
Kupiłem właśnie płyn chłodniczy Triumph, różowy, D2053 OAT, aby uzupełnić zbiornik przelewowy w moim 900rally Pro z 2022 roku.
Czy ten płyn trzeba rozcieńczać wodą, czy używa się go prosto z butelki? Na butelce nic nie ma o sposobie użycia.
Z mojej instrukcji - płyn chłodniczy Triumph HD4X Hybrid OAT (wstępnie zmieszany).
Mój jest jednak zielony?

#3 ·

Płyn chłodniczy Triumph D2053 OAT 50:50 Mix - T4007771
Płyn chłodniczy Triumph zalecany do stosowania ze wszystkimi chłodzonymi cieczą motocyklami Triumph. Ten płyn chłodniczy jest już zmieszany i gotowy do użycia prosto z butelki.

Uwaga
Płyn Triumph D2053 OAT jest pomarańczowy w porównaniu do Triumph HD4X OAT, który jest zielony. Podczas uzupełniania/wymiany nowym płynem chłodniczym (kolor pomarańczowy) sprawdź płyn chłodniczy w układzie. Nie można mieszać HD4X OAT z nowym D2053 OAT, Układ należy opróżnić i przepłukać wodą do dializy przed napełnieniem płynem Triumph D2053 OAT.

#4 ·
Myślę, że D2053, różowy, zastąpił HD4X, zielony, i tych dwóch nie można mieszać.
Przyjrzałem się butelce i ma przekreślony symbol cieknącego kranu i wydrukowane obok 50:50.
Niezawodne informacje, ale zakładam, że oznacza to, że trzeba mieszać 50/50 z czystą wodą, a nie z kranówką.

#5 ·
Wygląda na to, że się pomyliłem, post 3 wskazuje, że jest już wstępnie zmieszany 50/50 i ma być używany bezpośrednio z butelki. Kran z krzyżykiem musi oznaczać, że nie należy dodawać wody, zrozumiałem to tak, że nie należy dodawać wody z kranu, tylko użyć wody dejonizowanej, aby uzyskać mieszankę 50/50.
Bezpośrednio z butelki zatem.

#7 ·
Właśnie uzupełniłem płyn chłodniczy w moim Tigerze 1200 Explorer. Najpierw musiałem znaleźć płyn chłodniczy OAT, co nie jest najłatwiejszą rzeczą, chyba że jesteś w pobliżu dealera. Pomarańczowy płyn chłodniczy jest już zmieszany, więc po prostu go wlej. Teraz, dostanie się do korka na zbiorniku przelewowym w nowym Tigerze 1200 to kolejny problem. Najpierw podważ pokrywę (nie zgub gumowych przelotek). Następnie mała zakrętka wlewu znajduje się bezpośrednio pod szyną z wystarczającą ilością miejsca, aby włożyć palec i otworzyć zakrętkę. Następnie potrzebujesz bardzo małego lejka, aby sięgnąć do przestrzeni, w której znajduje się zakrętka. Myślę, że niski poziom płynu chłodniczego w zbiorniku przelewowym był dość powszechny w nowym Tigerze 1200 po przejechaniu kilkuset mil. Napełniłem go do połowy butelki, więc teraz jestem gotowy! Mam prawie 5000 mil na motocyklu i nadal jestem bardzo zadowolony z osiągów, jazdy i funkcji. Chciałbym wiedzieć, czy jest aktualizacja oprogramowania ECU - myślę, że będzie to wizyta u dealera.

#11 ·
Jaka jest najlepsza technologia chłodziwa dla silnika T100/T120 (2017) Bonneville? Ponieważ Triumph zastąpił płyn chłodniczy HOAT (HD4X) czystym płynem OAT (D2053), który jest wolny od krzemianów. Czy ktoś wie, która technologia chłodziwa jest najlepsza dla silnika i długich okresów między przeglądami? Zarówno HOAT, jak i OAT są łatwo dostępne od innych marek. Triumph musiał z jakiegoś powodu zastąpić płyn HOAT płynem OAT bez krzemianów. Miałem Hondę VT750 i w instrukcji podkreślono, że płyn chłodniczy musi być wolny od krzemianów, aby uniknąć zużycia pompy płynu chłodniczego. Jestem trochę niepewny, czy powinienem pozostać przy HOAT, czy też przepłukać i wymienić na OAT.

#12 ·
Jaka jest najlepsza technologia chłodziwa dla silnika T100/T120 (2017) Bonneville? Ponieważ Triumph zastąpił płyn chłodzący HOAT (HD4X) czystym płynem chłodzącym OAT (D2053), który nie zawiera krzemianów. Czy ktoś wie, która technologia chłodziwa jest najlepsza dla silnika i długich okresów między przeglądami? Zarówno HOAT, jak i OAT są łatwo dostępne od innych marek. Triumph musiał zastąpić płyn chłodzący HOAT płynem OAT bez krzemianów z jakiegoś powodu. Miałem Hondę VT750 i w instrukcji podkreślono, że płyn chłodzący musi być wolny od krzemianów, aby uniknąć zużycia pompy płynu chłodzącego. Jestem trochę niepewny, czy powinienem pozostać przy HOAT, czy też przepłukać i wymienić na OAT.
Cześć, czy zmieniłeś płyn? Jak było? Myślałem o tym samym. DZIĘKI :)