Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Vanderhall Carmel - trójkołowiec zrobiony dobrze

9.3K views 6 replies 5 participants last post by  HiDesert  
#1 ·
Moja żona po raz pierwszy zobaczyła Vanderhalla w Sturgis. Była zachwycona. Głęboko. Więc znaleźliśmy jej jeden, w dokładnie takiej kolorystyce, jaką lubi najbardziej. Biały na zewnątrz, czerwony w środku. Venice nie ma drzwi, tylko niskie ściany boczne do wchodzenia. Carmel ma prawdziwe drzwi, ale samobójcze - zawias jest z tyłu, a nie z przodu. Co to jest? Niektóre stany regulują to jako motocykl, niektóre jako samochód. Ma coś w rodzaju klatki bezpieczeństwa i pasy bezpieczeństwa, więc przynajmniej w Nowym Meksyku nie trzeba mieć prawa jazdy na motocykl, aby go prowadzić. Ale ma tablicę rejestracyjną wielkości motocykla.

Image

Jest napędzany przez turbodoładowany trzycylindrowy silnik GM, zamontowany z przodu między przednimi kołami. Przednie koła są kołami napędowymi i w tym pojeździe to naprawdę dobra rzecz. Ciężar spoczywa na kołach napędowych i masz dwukrotnie większą powierzchnię styku, niż gdyby tylne koło twojego trójkołowca było kołem napędowym. Silnik generuje 194 KM (142,784 kW) przy 5700 obr./min. Odcięcie zapłonu wynosi 6500 obr./min.

Przejechaliśmy nimi dwa w Sturgis, Carmel i Venice. Cóż, jestem dość znudzony przyspieszeniem. Właściwie to to coś nauczyło mnie, że jestem bardziej przyzwyczajony do dość imponującego przyspieszenia, niż sobie wyobrażałem. To pojazd 4,5-sekundowy. Zdałem sobie sprawę, że jest szybki, ale nie sądziłem, że jest aż tak szybki! Ma szaloną symfonię turbosprężarki. Strzela, syczy, dławi się, naprawdę daje ci znać, że dużo się tam dzieje. Słyszysz więcej spod maski przed sobą niż z wydechu za sobą. Chromowany wydech wygląda jednak cholernie dobrze.

Hamulce. Nigdy nie byłem w czterokołowym pojeździe, który miałby cokolwiek podobnego do siły hamowania, jaką może wytworzyć ten pojazd. Po prostu niesamowite, moim zdaniem. Biorąc pod uwagę ilość przyczepności, zastanawiam się, ile motocykli mogłoby go wyhamować.

Przyczepność. Dużo. Nie mam pojęcia, jak to się prowadzi po utracie przyczepności i naprawdę wolałbym się tego nie dowiadywać. Ale ma kontrolę trakcji i możesz ją wyłączyć, jeśli chcesz się tego dowiedzieć.

Teraz wnętrze jest trochę ciasne. Nasz Mini Cooper ma o wiele więcej miejsca w środku. Nie można jednocześnie zapiąć pasów bezpieczeństwa. Przestrzeń na ramiona jest na wagę złota. Ale jest dużo miejsca na nogi i dużo miejsca dla operatora, aby korzystać z elementów sterujących. To oldschoolowe dwuosobowe wyścigi w odczuciu. To bardzo proste wnętrze. Pociągasz za pętlę paska, aby otworzyć drzwi. Nie ma okien. Nie myśl nawet o zamkniętej kabinie - jesteś bardziej na wietrze niż cokolwiek, co wyprodukował duży producent samochodów od czasów przed II wojną światową. Również nie ma wycieraczek. Jeśli oglądasz filmy z wyścigów z czasów, gdy każdy samochód miał kierowcę i mechanika, zrozumiesz, co sprzedaje ten pojazd. Moja żona uwielbia szczególnie wygląd przodu - przypomina jej samochód Formuły 1 z lat 50. XX wieku. Jest mały schowek i dwa uchwyty na kubki, jeden tuż przy każdych drzwiach. Jest też schowek za siedzeniami, nieco większy niż górny kufer roweru turystycznego.

Dach jest łatwy do usunięcia - kilka pokręteł z przodu, dwa paski na rzepy z tyłu i voila. Podejmij decyzję w garażu, ponieważ nie ma możliwości przechowywania go ani zabezpieczenia, jeśli chcesz jeździć bez dachu w środku jazdy.

Deska rozdzielcza jest bardzo klasyczna. Okrągłe wskaźniki osadzone w całkowicie płaskim panelu. Ma wskaźnik, którego nigdy nie widziałem w samochodzie - wskaźnik skrzyni biegów, który ma dużą wskazówkę, która pokazuje, czy jesteś na biegu wstecznym, parkingu, 1., 2. i tak dalej do 6. biegu (który jest najwyższym biegiem dla tego pojazdu). Centralny wskaźnik to prędkościomierz, z obrotomierzem po lewej stronie. Tak to wygląda. Miałem czerwoną deskę rozdzielczą ze sztucznej skóry, ale moja żona znalazła trochę drewna zebra, które wygląda o wiele, wiele lepiej.
Image

Drewno zebra dobrze komponuje się z drewnianą kierownicą. Jak widać, pedały hamulca i gazu są ze stali nierdzewnej. W okręgach wykrojonych w stali nierdzewnej znajdują się gumowe krążki. To dobrze wyglądające siedzenia, ale osobiście chciałbym, żeby miały nieco inny kształt. Większe podparcie lędźwiowe byłoby wspaniałe. Szczerze mówiąc, są to najgorzej ukształtowane siedzenia, jakie spotkałem, ale mojej żonie się podobają. Moja żona mówi, że przypomina jej Indycar (przez jakiś czas pracowała w zespole Emmersona Fittipaldiego, wymyślając to, co znamy jako telemetrię danych). Mówi, że czuje, że pojazd i kierowca są jednością z Carmela.

Moim największym życzeniem jest inny kształt siedzenia, jej jest centralne lusterko wsteczne. Ma dwa małe, okrągłe lusterka zamontowane tuż przed drzwiami. Jeśli zastanawiasz się, czy są regulowane elektrycznie, to nie zwracasz uwagi. Wsiadanie i wysiadanie z niego jest trochę niezręczne.

Fajnie jest obserwować, jak przednie zawieszenie reaguje na większe wejścia na drogę. Jazda jest sportowa, ale moim zdaniem niezbyt ostra.

Byłem mile zaskoczony, jak dobrze ten bardzo, bardzo otwarty kokpit chroni przed zimnem. Nazwijmy to w tym względzie czymś pomiędzy zwykłym motocyklem a konwencjonalnym samochodem. Nie czujesz zimnego podmuchu powietrza w Carmel tak bardzo, jak na motocyklu, nawet na motocyklu z dobrą przednią owiewką.

Nie ma przełącznika reflektorów. Tylko światła drogowe na kolumnie. Myślę, że to z powodu stanów, które traktują to jako motocykl.
Image

Jesteś nisko, jesteś w żywiołach znacznie bardziej niż nawet bardziej konwencjonalny kabriolet, jesteś wąski i nieustannie słyszysz muzykę silnika. I obserwujesz reakcje przechodniów. Mój Indian dostaje wiele spojrzeń, wiele odwróconych głów. Nie może się równać z Vanderhallem. „Co to jest!?” to bardzo powszechna reakcja lub po prostu ogromny uśmiech i kciuk w górę.

Są więc pewne fakty. Mamy nadzieję, że są pouczające, ale wcale nie opowiadają całej historii. To bardzo wyjątkowy pojazd. Jest prosty we wszystkich aspektach, w których chcesz, aby był, ale z nowoczesnymi zaletami, takimi jak kontrola trakcji i niezawodność współczesnej epoki (z tego, co czytaliśmy). I ma funkcje, których nigdy nie widziałem w żadnym innym pojeździe, który posiadałem, jak drzwi samobójcze. Prowadzenie go lub jazda nim jest tak inna niż wszystko inne. Jesteś znacznie bardziej zanurzony w świecie wokół siebie niż w czymkolwiek na czterech kołach. W jakiś sposób świadomość, że nie ma nawet okien do podnoszenia, zmienia doświadczenie. Nie ubierasz się na pogodę tak bardzo, jak na dwóch kołach, ale prawie. Dodaj do tego ścieżkę dźwiękową, proste, ale dobrze wykonane wnętrze (kaszel, to siedzenie, kaszel), wszystko to składa się na bardzo wyjątkowe doświadczenie, które jest taką frajdą. Moja żona i ja mamy słabość do kabrioletów. To jest następny poziom - bardzo szybki, lekki, bardzo pewne pokonywanie zakrętów, ta ścieżka dźwiękowa... To jeden z tych pojazdów, które zapewniają zabawę przy każdej prędkości, które przeczą statystykom i kategoriom. Nigdy nie widzieliśmy takiego innego niż ten w Nowym Meksyku.

Image

Oczywiście to zdjęcie jest sprzed założenia paneli z drewna zebra.

Mam nadzieję, że ktoś uzna to za interesujące. My na pewno dobrze się z tym bawimy!

#3 ·
To może być najfajniejszy trójkołowiec od czasu... Morgan Super z silnikiem Ford "Dragon" o pojemności 1,5 litra, z trzema cylindrami, który napędza pojedyncze tylne koło za pośrednictwem Mazda MX-5 pięciobiegowej manualnej skrzyni biegów połączonej ze stożkową skrzynią biegów i paskiem napędowym wzmocnionym włóknem węglowym, generując 118 koni mechanicznych przy 6500 obr./min i 110 lb-ft momentu obrotowego przy 4500 obr./min. Ten Vanderhall wydaje się być znacznie bardziej kompletnym produktem zaprojektowanym i skonstruowanym. Niesamowite!

#4 · (Edited)
Bardzo fajnie, świetny wpis! Vauxhalle są super fajne ze swoim retro wyglądem. I wow, gratulacje dla twojej żony, pionierki telemetrii… i współpracy z Emmo!! Bardzo fajnie.

Kilka lat temu wypróbowałem jeden z tych „Slingshotów”, kiedy miałem swój motocykl w warsztacie. Był to jeden z osobistych pojazdów sprzedawcy - jeździł nim do pracy. Powiedział mi, żebym wziął go na tak długo, jak chciałem tego ranka.

Byłem dość zszokowany, jak dużo zabawy to było! To zupełnie coś innego. Jak wspomina HiDesert, czujesz się zanurzony w otaczającym środowisku. To bardzo wyjątkowe doświadczenie. I frajda z jazdy.

I najlepsza część? Nie musisz się zbroić! Wystarczą rękawiczki i szalik i możesz jechać. Po prostu wskocz i ruszaj. Zdecydowanie nowa zabawka, którą chcę, lol. Na zdrowie. 👍

Image

(Lokalny dealer Triumph w tych okolicach je posiada.)

• Like
Reactions: 49erx2
#5 ·
Moja żona po raz pierwszy zobaczyła Vanderhalla w Sturgis. Była zachwycona. Głęboko. Więc znaleźliśmy jej jeden, w dokładnie takiej kolorystyce, jaką lubi najbardziej. Biały na zewnątrz, czerwony w środku. Venice nie ma drzwi, tylko niskie ściany boczne do wchodzenia. Carmel ma prawdziwe drzwi, ale samobójcze - zawias jest z tyłu, a nie z przodu. Co to jest? Niektóre stany regulują to jako motocykl, inne jako samochód. Ma klatkę bezpieczeństwa i pasy, więc przynajmniej w Nowym Meksyku nie trzeba mieć prawa jazdy na motocykl, aby go prowadzić. Ale ma tablicę rejestracyjną wielkości motocykla.

View attachment 809260

Jest napędzany przez trzycylindrowy silnik GM z turbodoładowaniem, zamontowany z przodu między przednimi kołami. Przednie koła są kołami napędowymi i w tym pojeździe to naprawdę dobra rzecz. Ciężar spoczywa na kołach napędowych i masz dwa razy większą powierzchnię styku, niż gdyby tylne koło twojego trójkołowca było kołem napędowym. Silnik generuje 194 KM (142,784 kW) przy 5700 obr./min. Odcięcie zapłonu to 6500 obr./min.

Przejechaliśmy się dwoma z nich w Sturgis, Carmelem i Venice. Cóż, jestem dość znużony przyspieszeniem. Właściwie to to nauczyło mnie, że jestem bardziej przyzwyczajony do dość imponującego przyspieszenia, niż zdawałem sobie sprawę. To pojazd 4,5-sekundowy. Zdałem sobie sprawę, że jest szybki, ale nie sądziłem, że jest aż tak szybki! Ma szaloną symfonię turbosprężarki. Strzela, syczy, trzęsie się, naprawdę daje ci znać, że dużo się tam dzieje. Słyszysz więcej spod maski przed sobą niż z wydechu za sobą. Chromowany wydech wygląda jednak cholernie dobrze.

Hamulce. Nigdy nie byłem w pojeździe na czterech kołach, który miałby cokolwiek zbliżonego do siły hamowania, jaką może wytworzyć ten pojazd. Po prostu niesamowite, moim zdaniem. Biorąc pod uwagę ilość przyczepności, zastanawiam się, ile motocykli mogłoby go wyhamować.

Przyczepność. Dużo. Nie mam pojęcia, jak się prowadzi, gdy stracisz przyczepność i naprawdę wolałbym się tego nie dowiadywać. Ale ma kontrolę trakcji i możesz ją wyłączyć, jeśli chcesz się tego dowiedzieć.

Teraz wnętrze jest trochę ciasne. Nasz Mini Cooper ma o wiele więcej miejsca w środku. Nie można jednocześnie zapiąć pasów. Przestrzeń na ramiona jest na wagę złota. Ale jest dużo miejsca na nogi i dużo miejsca dla operatora, aby korzystać z elementów sterujących. To oldschoolowe dwuosobowe uczucie wyścigowe. To bardzo proste wnętrze. Pociągasz za pętlę paska, aby otworzyć drzwi. Nie ma okien. Nawet nie myśl o zamkniętej kabinie - jesteś bardziej na wietrze niż cokolwiek, co wyprodukował duży producent samochodów od czasów przed II wojną światową. Żadnych wycieraczek. Jeśli oglądasz filmy z wyścigów z czasów, gdy każdy samochód miał kierowcę i mechanika, zrozumiesz, co sprzedaje ten pojazd. Moja żona uwielbia szczególnie wygląd przodu - przypomina jej samochód Formuły 1 z lat 50. XX wieku. Jest mały schowek na rękawiczki i dwa uchwyty na kubki, jeden tuż przy każdych drzwiach. Jest też schowek za siedzeniami, nieco większy niż górny kufer roweru turystycznego.

Dach jest łatwy do usunięcia - kilka pokręteł z przodu, dwa paski na rzepy z tyłu i voila. Podejmij decyzję w garażu, ponieważ nie ma możliwości przechowywania go ani zabezpieczenia, jeśli chcesz jeździć bez dachu w środku jazdy.

Deska rozdzielcza jest bardzo klasyczna. Okrągłe wskaźniki osadzone w całkowicie płaskim panelu. Ma wskaźnik, którego nigdy nie widziałem w samochodzie - wskaźnik skrzyni biegów, który ma dużą igłę, która pokazuje, czy jesteś na biegu wstecznym, parkowaniu, 1., 2. itd. do 6. biegu (który jest najwyższym biegiem dla tego pojazdu). Centralnym wskaźnikiem jest prędkościomierz, z obrotomierzem po lewej stronie. Tak to wygląda. Miałem czerwoną deskę rozdzielczą ze sztucznej skóry, ale moja żona znalazła trochę drewna zebrano, które wygląda o wiele, wiele lepiej.
View attachment 809261

Drewno zebrano dobrze komponuje się z drewnianą kierownicą. Jak widać, pedały hamulca i gazu są ze stali nierdzewnej. W okręgach wyciętych w stali nierdzewnej znajdują się gumowe krążki. To dobrze wyglądające siedzenia, ale osobiście chciałbym, żeby miały nieco inny kształt. Większe podparcie lędźwiowe byłoby wspaniałe. Szczerze mówiąc, są to najgorzej ukształtowane siedzenia, jakie spotkałem, ale moja żona je lubi. Moja żona mówi, że przypomina jej Indycar (przez jakiś czas pracowała w zespole Emmersona Fittipaldiego, wymyślając to, co znamy jako telemetrię danych). Mówi, że ma poczucie, że pojazd i kierowca są jednością z Carmela.

Moim największym życzeniem jest inny kształt siedzenia, jej jest centralne lusterko wsteczne. Ma dwa małe okrągłe lusterka zamontowane tuż przed drzwiami. Jeśli zastanawiasz się, czy są regulowane elektrycznie, to nie zwracasz uwagi. Wsiadanie i wysiadanie z niego jest trochę niezręczne.

Fajnie jest obserwować, jak zawieszenie przednich kół reaguje na większe nierówności na drodze. Jazda jest sportowa, ale moim zdaniem niezbyt ostra.

Byłem mile zaskoczony, jak dobrze ten bardzo, bardzo otwarty kokpit chroni przed zimnem. Nazwijmy to w połowie drogi między zwykłym motocyklem a konwencjonalnym samochodem w tym względzie. W Carmel nie czujesz podmuchu zimnego powietrza tak bardzo, jak na motocyklu, nawet na motocyklu z dobrą przednią owiewką.

Nie ma przełącznika reflektorów. Tylko światła drogowe na kolumnie. Myślę, że to z powodu stanów, które traktują to jako motocykl.
View attachment 809262

Jesteś nisko, jesteś w żywiołach znacznie bardziej niż nawet bardziej konwencjonalny kabriolet, jesteś wąski i nieustannie słyszysz muzykę silnika. I obserwujesz reakcje przechodniów. Mój Indian dostaje wiele spojrzeń, wiele odwróconych głów. Nie może się równać z Vanderhallem. "Co to jest!" to bardzo powszechna reakcja lub po prostu ogromny uśmiech i kciuk w górę.

Oto kilka faktów. Mamy nadzieję, że są pouczające, ale wcale nie opowiadają całej historii. To bardzo wyjątkowy pojazd. Jest prosty we wszystkich aspektach, w których chcesz, ale z nowoczesnymi zaletami, takimi jak kontrola trakcji i nowoczesna niezawodność (z tego, co czytaliśmy). I ma funkcje, których nigdy nie widziałem w żadnym innym pojeździe, który posiadałem, jak drzwi samobójcze. Jazda nim lub siedzenie w nim tak bardzo różni się od wszystkiego innego. Jesteś bardzo zanurzony w otaczającym cię świecie w porównaniu do wszystkiego na czterech kołach. W jakiś sposób świadomość, że nie ma nawet okien do podnoszenia, zmienia doświadczenie. Nie ubierasz się na pogodę tak bardzo, jak na dwóch kołach, ale prawie. Dodaj do tego ścieżkę dźwiękową, proste, ale dobrze wykonane wnętrze (kaszeltegosiedzeniakaszel), to wszystko składa się na bardzo wyjątkowe doświadczenie, które jest taką frajdą. Moja żona i ja mamy poważną słabość do kabrioletów. To jest następny poziom - bardzo szybki, lekki, bardzo pewne pokonywanie zakrętów, ta ścieżka dźwiękowa... To jeden z tych pojazdów, które dają radość przy każdej prędkości, które przeczą statystykom i kategoriom. Nigdy nie widzieliśmy takiego poza tym w Nowym Meksyku.

View attachment 809263
Oczywiście to zdjęcie jest sprzed zamontowania paneli z drewna zebrano.

Mam nadzieję, że ktoś uzna to za interesujące. My na pewno się dobrze bawimy!
Mam również 3 Indiany i szukam Carmela z 2022 roku. Świetny wpis. Dziękuję.

#7 ·
Dwa Triumphy, dwóch Indian i Carmel. Również Miata teraz i beater 996.

Masz rację, Carmel przekazuje moc na przednie koła i w tej rzeczy to dokładnie właściwy wybór.