Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Street triple 765r martwy wyświetlacz

57K views 138 replies 54 participants last post by  J.R. Bob Dobbs  
#1 ·
Cześć, jestem nowy na forum i przydałaby mi się pomoc. Wyświetlacz w moim 765 r z 2018 roku nie włącza się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Kiedy naciskam rozrusznik, nic się nie dzieje, jedyne co się włącza to światła do jazdy dziennej i światło tylne + światła stopu działają, pomyślałem, że to może być bateria, więc zainstalowałem fabrycznie nową, w pełni naładowaną baterię, ale problem pozostaje. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.

#2 ·
Wygląda na to, że Twój wyświetlacz TFT uległ uszkodzeniu. Zanieś go do serwisu i sprawdź, czy dokonają wymiany w ramach gwarancji. Jeśli gwarancja wygasła, zapytaj, czy dokonają wymiany w ramach dobrej woli. Nie jesteś pierwszą osobą z tym problemem i Triumph z pewnością wie, że wyświetlacze mają problemy.

#4 ·
Cześć, rower jest 5 tygodni po gwarancji, skontaktowałem się z dealerem, Niewiele mogą w tej chwili zrobić, ponieważ jesteśmy w blokadzie, miejmy nadzieję, że zostanie to załatwione jako gest dobrej woli
udało się rozwiązać? Mam ten sam problem, ale mój panel został już zmieniony w zeszłym roku, został za to zapłacony, a teraz znowu się spalił, minął już rok i triumph nie chce udzielić gwarancji, gwarancja na części nie ma być 2 lata osobista ?

#6 ·
Dodaj mnie do listy. :(

Wymieniłem baterię, włączyłem zapłon i wszystko, co mam, to reflektory i światła tylne oraz pusty wyświetlacz. Bezpośrednio przed wymianą baterii uruchomiłem motocykl i wyświetlacz był idealny.

Niestety, minął rok od wygaśnięcia gwarancji. Szkoda... do tego momentu (11 tys. mil) motocykl był absolutnie idealny.

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

#7 ·
Mam dokładnie ten sam problem. Pojechałem rowerem, żeby kupić nową baterię. Po zainstalowaniu brak ekranu i rozruchu. Ani nowa, ani stara bateria nie działa. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.
Dopisz mnie do listy. :(

Wymieniłem baterię, włączyłem zapłon i wszystko, co mam, to światła przednie i tylne oraz pusty wyświetlacz. Bezpośrednio przed wymianą baterii jeździłem motocyklem i wyświetlacz był idealny.

Niestety, minął rok od zakończenia gwarancji. Szkoda... do tej pory (11 000 mil) motocykl był absolutnie idealny.

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

#9 ·
Wyświetlacze TFT w nowszych Triumphach psują się w alarmującym tempie. KTM ma ten sam problem, ale tylko w niektórych modelach. Nie jest jasne, jakiej są marki ani z jakiego kraju pochodzą, ale podejrzewam, że mogą pochodzić od tego samego dostawcy. Szybko się to znudzi, jeśli problem nie zostanie rozwiązany, zanim większość tych motocykli straci gwarancję. Fakt, że uszkodzony wyświetlacz TFT uniemożliwia korzystanie z motocykla, jest najgorszą częścią tego wszystkiego.

#17 ·
Wyświetlacze TFT w nowszych Triumphach zawodzą w alarmującym tempie. KTM ma ten sam problem, ale tylko w niektórych modelach. Nie jest jasne, jakiej są marki ani z jakiego kraju pochodzą, ale podejrzewam, że mogą pochodzić od tego samego dostawcy. Szybko się to znudzi, jeśli problem nie zostanie rozwiązany, zanim większość tych motocykli straci gwarancję. Fakt, że uszkodzony TFT uniemożliwia korzystanie z motocykla, jest najgorszą częścią tego wszystkiego.
Osobiście nigdy nie podobał mi się wygląd ekranów TFT w motocyklach. I pomijając aspekt wizualny/wygląd, zawsze martwiłem się, że jeśli/kiedy zawiedzie, utkniesz. A nawet jeśli nie miałby problemu z niezawodnością, co się stanie za 10-15 lat, jeśli będzie wymagał naprawy lub wymiany i przestaną go produkować dla twojego konkretnego modelu motocykla? To nie tak, że można go po prostu zamienić na analogowy. Osobiście uwielbiam wygląd kombinacji LCD/Analog Tach w modelu ST3 R. LCD ma wszystkie potrzebne informacje i uwielbiam wygląd dużego obrotomierza obok niego, który jest bardziej konwencjonalny, a jednocześnie wystarczająco nowoczesny i wciąż bardzo praktyczny. W przypadku nagiego sportu i tak brakuje kokpitu/owiewki, a w niektórych markach/modelach wyświetlacze TFT wyglądają jak duży iPhone. Zbyt "nowoczesny" wygląd dla mnie, ale każdy ma swoje własne zdanie.

#10 ·
Byłem o krok od podjęcia decyzji „tak lub nie” podczas rozmowy telefonicznej z dealerem zaraz po odebraniu mojego Street Triple R 2021 z ekranem innym niż TFT, decydując, czy wymienić go na RS. Z perspektywy czasu jestem bardzo zadowolony z R i cieszę się, że nie zdecydowałem się na wymianę.

#13 ·
Dzięki za odpowiedź. Nie tego chciałem usłyszeć, ale tak właśnie myślałem. Współpracuję z kilkoma inżynierami elektrykami. Może uda mi się namówić któregoś z nich, żeby na to spojrzał. Czy wiesz, czy wyświetlacz TFT można po prostu wymienić, czy też wymagane jest jakieś programowanie? Wolałbym uniknąć 4-godzinnej podróży do najbliższego dealera, jeśli programowanie nie jest potrzebne.

#15 ·
Dzięki za odpowiedź. Nie tego chciałem usłyszeć, ale tak właśnie myślałem. Współpracuję z kilkoma inżynierami elektrykami. Może uda mi się namówić któregoś z nich, żeby na to spojrzał. Czy wiesz, czy wyświetlacz TFT można po prostu wymienić, czy też wymagane jest jakieś programowanie? Wolałbym uniknąć 4-godzinnej podróży do najbliższego dealera, jeśli nie jest wymagane żadne programowanie.
Cześć, miałem ten sam problem z ekranem tft w triumph street triple 716 rs 2017. Czy udało ci się rozwiązać problem?

#19 ·
Jestem kolejnym niezadowolonym właścicielem Triumph Street triple rs z martwym motocyklem. Zapłon włączony i jedyna reakcja brzmi jak pompa, która uruchamia wszystko inne. Nienawidzę myśleć o tym, że dzieje się to 1000 mil od domu... Właśnie wydałem najlepszą część 1000 funtów na nowe opony i serwis 12000 mil i wygląda na to, że będę musiał wydać kolejne 1000 funtów. To świetny motocykl, ale czy warto wydawać na niego takie pieniądze? Nie sądzę. Zamierzam się go pozbyć i kupić japoński. Wszystkie japońskie motocykle, które miałem w przeszłości, były w 100% niezawodne. Triumf. Nigdy więcej.

#20 · (Edited)
Bądź pewien, że Street Triple jest tak samo niezawodny jak przeciętny japoński motocykl, tylko że klastr TFT, którego używa Triumph, jest do bani. Wymiana to kosztowne przedsięwzięcie bez gwarancji, że zamiennik wytrzyma, więc wielu właścicieli chce wymienić TFT na cyfrowy/analogowy klastr z modelu R, który jest tak bezproblemowy jak wszystkie wcześniejsze modele. W pełni rozumiem, że chcesz się go pozbyć. Rozczarowujące jest to, że Triumph wydaje się nie zajmować problemem - musieli wymienić setki klastrów w ramach gwarancji, pomyślałbyś, że już zrozumieli.

#22 ·
Miejmy nadzieję, że nowy też nie zawiedzie, ale z wielu raportów na tym i innych forach wynika, że po prostu wymieniają jeden na jeden. Niektórzy użytkownicy mają już trzecią jednostkę. Czy możesz porównać go ze starym, aby sprawdzić, czy są jakieś oznaczenia wskazujące na to, że Triumph mógł zmienić dostawców?

#24 ·
Jestem drugim właścicielem Street Triple R z 2018 roku z przebiegiem ~21 000 km, który właśnie tego doświadczył. Wcześniej bez problemu wymieniłem akumulator i niedawno próbowałem zainstalować światła do jazdy dziennej Denali. Odłączyłem akumulator i zainstalowałem jedno światło, a kiedy próbowałem włączyć motocykl, wyświetlacz był martwy, reflektory się nie włączały, ale fabryczne światła do jazdy dziennej i światła stopu działały, ale silnik oczywiście nie chciał się uruchomić.

Dealer powiedział, że doszło do zwarcia i nie mógł go włączyć, wymiana kosztowała 1135 $!! Oof, teraz jestem zdenerwowany, żeby nawet spróbować ponownie zainstalować światła do jazdy dziennej. Dealer powiedział, że widział ten problem tylko 5 razy i nie wykona naprawy gwarancyjnej, ponieważ gwarancja wygasła.

#26 · (Edited)
Dealer powiedział, że jest zwarcie i nie może go włączyć, wymiana kosztowała 1135 $!! Oof, teraz jestem zdenerwowany, żeby spróbować ponownie zainstalować światła do jazdy dziennej. Dealer powiedział, że widział ten problem tylko 5 razy i nie wykona naprawy grzecznościowej, ponieważ gwarancja wygasła.
Mówią, że widzieli ten problem tylko 5 razy, jakby to nic wielkiego. Pomnóż to przez liczbę dealerów, którzy doświadczyli tego problemu, i wszystkich tych właścicieli, którzy sami się z nim uporali, po prostu kupując nową jednostkę. Triumph MUSI wiedzieć, że to problem. Na tym forum jest kilku użytkowników, którzy, mimo że kochają ten motocykl, są tak zdenerwowani, że sprzedają swoje motocykle, zanim znów zawiedzie. I jest kilku, którzy sprawdzają, czy mogą zastąpić TFT klastrem LCD/analogowym z modelu R i nadal zachować funkcjonalność.

#25 ·
Cholera jasna. Wczoraj wieczorem zamontowałem podgrzewane manetki. Instrukcja mówi, żeby najpierw odłączyć akumulator. Pomyślałem, że mam to gdzieś! Wtyczka nie będzie pod napięciem i jest wystarczająco dużo zgłoszeń tego problemu. Ale po prostu nie rozumiem, jak czuły musi być zasilacz, żeby umrzeć od skoku napięcia przy włączaniu i wyłączaniu. Szaleństwo.

#28 · (Edited)
Do tej pory musi być mnóstwo martwych wyświetlaczy i prawdopodobnie po prostu trafiają na śmietnik, co jest wstydem. Jestem pewien, że gdyby entuzjastyczny członek forum z pewnymi umiejętnościami elektronicznymi na poziomie komponentów na płytkach drukowanych montowanych powierzchniowo mógł zdobyć kilka martwych jednostek, mógłby dowiedzieć się, co tak naprawdę zawodzi. Może to być coś tak prostego jak zimny lut lub trochę korozji. Jeśli to awaria układu scalonego, uzyskanie informacji o oprogramowaniu układowym będzie prawie niemożliwe. Problem w tym, że prawdopodobnie potrzebujesz roweru obok siebie, aby móc go podłączać i sprawdzać na bieżąco.

#30 ·
Cześć wszystkim - Mój kolega z pracy ma ST765 RS z 2017 roku i ma dokładnie ten problem. Używał motocykla 3/4 razy tego lata - poszedł go wyciągnąć tydzień temu i nic, martwy wyświetlacz. Dźwięk pompy i nic więcej. Po wygooglowaniu jasne jest, że jest to powszechny problem i kosztuje ludzi ponad 1000 funtów - Jego następną opcją będzie walka z dealerem Triumph, od którego go kupił (ale to było ponad rok temu).

Czy ktoś próbował ekranu z rynku wtórnego? Jak irytujące może być brak 'Oryginalnej' części - prawdopodobnie są one bardziej niezawodne i znacznie tańsze niż 1000 funtów
Oto link do kilku - Żaden z nich nie ma żadnych recenzji - ale byłbym chętny dowiedzieć się, czy ktoś podjął decyzję i był z niej zadowolony.

Pozdrawiam

#32 · (Edited)
Cześć wszystkim - Mój kolega z pracy ma ST765 RS z 2017 roku i ma dokładnie ten problem. Używał motocykla 3/4 razy tego lata - poszedł go wyciągnąć tydzień temu i nic, martwy wyświetlacz. Dźwięk pompy i nic więcej. Po wygooglowaniu jasne jest, że jest to powszechny problem i kosztuje ludzi ponad 1000 funtów, aby go wymienić - Jego następną opcją będzie walka z salonem Triumph, w którym go kupił (ale to było ponad rok temu).

Czy ktoś próbował ekranu z rynku wtórnego? Jakkolwiek irytujące może być brak 'Oryginalnej' części - istnieje duże prawdopodobieństwo, że są one bardziej niezawodne i znacznie tańsze niż 1000 funtów
Oto link do kilku - Żaden z nich nie ma żadnych recenzji - ale byłbym chętny dowiedzieć się, czy ktoś podjął wyzwanie i był z niego zadowolony.
Niestety, jednostki z rynku wtórnego, do których się odwołałeś, wymagają DUŻO pracy i wiedzy, aby działały w obecnych modelach Triumphów. Doprowadzenie ich do komunikacji z ECU, aby umożliwić działanie motocykla, to pierwsza przeszkoda, a nawet wtedy brakuje im możliwości duplikowania, a tym samym kontrolowania wielu funkcji, które przyciągają ludzi do kupowania tych motocykli.
Wiele trybów jazdy połączonych z pakietem mapowania, reakcja na przepustnicę, różne poziomy kontroli trakcji, przełączanie TSA, zmienne i wyłączane ABS, automatyczne wyłączanie kierunkowskazów, kontrola wheelie, konfigurowalne tablice wyświetlaczy itp. itp. Może być ktoś dobrze zorientowany w takich sprawach, ale nawet wtedy będzie potrzebował dostępu do oprogramowania układowego Triumph. A w przypadku braku udostępnienia tego przez Triumph, oznacza to przesłuchanie istniejącej, w pełni funkcjonalnej kombinacji TFT/ECU. Każdy, kto jest w stanie to zrobić, pobierałby ogromne opłaty za taką usługę, niwelując w ten sposób oszczędności kosztów jednostki z rynku wtórnego. Jeśli zostanie to zrobione pomyślnie, to rzeczywiście mogą okazać się trwalsze niż element OEM, ale dopóki ktoś tego nie zrobi, nigdy się nie dowiemy. Podejrzewam również, że każdy, kto jest w stanie wykonać taką pracę, prawdopodobnie byłby w stanie zlokalizować usterki i ewentualnie naprawić wadliwe jednostki OEM, dlatego zasugerowałem, że zdobycie kilku uszkodzonych jednostek byłoby pomocne. Zastanawiam się, czy te, które są wymieniane, są zwracane do Triumph przez dealera, czy po prostu wyrzucane do kosza?

#31 ·
To bardzo interesujące, zastanawiam się, jak dobrze działają. Pobieranie pliku PDF nie zawiera instrukcji instalacji. Jest napisane:
  • Ważne: Instalacja wymaga znajomości elektryki motocyklowej, w razie wątpliwości zlecić instalację profesjonalnemu warsztatowi
Czy to oznacza, że trzeba wpiąć złącze wiązki przewodów? Byłoby miło, gdyby było to po prostu plug and play. Przynajmniej dostajesz ładny obraz tego, jak wygląda wtyczka.

#33 ·
Cześć, jestem nowy na forum i przydałaby mi się pomoc, wyświetlacz w moim 765 r z 2018 roku nie włącza się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Kiedy naciskam przycisk rozrusznika, nic się nie dzieje, jedyne co się włącza to światła do jazdy dziennej i światło tylne + światła hamowania działają, pomyślałem, że to może być akumulator, więc zainstalowałem fabrycznie nowy, w pełni naładowany akumulator, ale problem pozostaje. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana
Oto film opisujący i uzasadniający problem. Widziałem wiele postów na forum Rat na temat tego samego problemu z niedziałającym wyświetlaczem i koniecznością jego wymiany.
Wyświetlacz TFT padł po dobrym deszczu tutaj w Kanadzie. Rower jest przechowywany zimą. Wszystkie elementy elektryczne zostały sprawdzone, ponieważ nie mogłem uwierzyć, że Triumph 2018 Dash umrze... cóż, był przemoczony. Po ustawieniu go w zamknięciu na zamek błyskawiczny, z solą i ryżem. Zostawiłem go w domu w temperaturze 24 stopni, nic się nie stało. Potem zostawiłem go na zewnątrz w temperaturze 35 stopni na słońcu i uwierzcie lub nie, krople wody były dookoła torby! Zapłaciłem pełną cenę za luksusowy motocykl, który jest uważany za najlepszy. Teraz ten rower jest bezużyteczny... nie można go uruchomić, a sam wyświetlacz kosztuje 1350 CAD + serwis w warsztacie do zaprogramowania 140/godz... Nie jestem jedyną osobą z tym problemem na całym świecie! Wzywam producentów Triumph do lepszego testowania swoich produktów! To 4-letni rower i nie stać mnie na nowy ekran przez jakiś czas, więc nie mogę jeździć tym rowerem. Myślałem o kupnie tygrysa w przyszłym roku, to sprawia, że zastanawiam się, czy powinienem! Zrób to dookoła! Niedopuszczalne jest, aby duże nazwiska takie jak to nie robiły wezwania do wycofania. Gdyby umarł podczas jazdy, mógłbym poczuć... Niech to w to wsiąknie na minutę!
r/Triumph Motocykle

#34 · (Edited)
Być może byłem nieco pochopny w odrzuceniu alternatyw na rynku wtórnym sugerowanych przez X99MYKE. Beta właśnie wprowadziła na rynek nową gamę motocykli i zdecydowała się wyposażyć je w zestawy wskaźników Trail Tech Voyager, zamiast projektować dedykowany moduł. Nie sugeruję, że to urządzenie będzie działać zamiast uszkodzonych wyświetlaczy TFT Triumph, ale skłoniło mnie to do ponownego przemyślenia moich wcześniejszych komentarzy. Po dalszej lekturze pierwszy zaproponowany moduł wygląda świetnie, jest w atrakcyjnej cenie i wyraźnie stwierdza, że ​​jest odpowiedni dla modeli R i RS wyposażonych w TFT. Potrzebujemy tylko kogoś, kto spróbuje.

#37 ·
No cóż, zapiszcie mnie na liście… 2018… cóż, wygląda na to, że w moim egzemplarzu odpadł kondensator. Potencjalnie mogło się to zdarzyć podczas zdejmowania dwóch części… również połączenia lutowane na głównej wiązce przewodów do płytki nie wyglądały zbyt dobrze. View attachment 795498
View attachment 795497
Kolejny gryzie piach... Nic nie wiem o elektronice, czy można to naprawić, czy po prostu zanieść do serwisu?

#38 · (Edited)
Hej Steed, jesteś pierwszym, który przynajmniej rzucił okiem do wnętrza uszkodzonego TFT. I od razu widzimy, kto je tak naprawdę produkuje, COBO S.p.A.

COBO to ogromna organizacja, która produkuje i dostarcza urządzenia dla przemysłu motoryzacyjnego (ciężarówki, samochody i motocykle) oraz dla sektora instalacji przemysłowych i ciężkiego sprzętu na całym świecie. Gdzie produkowana jest jednostka Triumph, nie jest jasne, może to być Włochy lub Indie.
System operacyjny przyjęty przez Triumph do użytku w tych urządzeniach to SCIOPTA, a sieć komunikacyjna dla canBUS między klastrem a ECU wydaje się być ALTIA, oba są dla mnie nowe.

Jak już mówiłem, potrzebujemy entuzjasty elektroniki zainteresowanego Triumphami, który się zaangażuje.

Tymczasem, czy zamierzasz spróbować ponownie przymocować kondensator, co masz do stracenia?