Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Scrambler 400x - wprowadzanie pewnych zmian

21K views 33 replies 13 participants last post by  JfromMN  
#1 ·
Cześć,

Kupiłem nowego scramblera 400x i jak dotąd jestem bardzo zadowolony z motocykla. Tutaj wciąż jest zima, więc zrobiłem tylko kilka krótkich przejażdżek. Będę odpowiednio docierał ten motocykl! Chciałbym, żeby miał lepszą instrukcję, myślę, że zakładają, że wszyscy będziemy zabierać go do dealera na serwis. W każdym razie, miło byłoby wiedzieć, jakie są specyfikacje luzu zaworowego, a także jak się je reguluje. Podkładki vs. typ śrubowy?

Przejdźmy do sedna. Zacząłem usuwać niektóre brzydkie, fabryczne rzeczy. Na początek wszystkie małe naklejki wszędzie. Szybka robota z opalarką, teraz zniknęły. Następne w kolejce były te brzydkie odblaski na widelcach. Wymagały trochę więcej ciepła, ponieważ ta dwustronna taśma jest mocna. Potem zdjąłem lusterka. Zdjąłem lewe lusterko, przyciąłem je i zespawałem. To było również 1,18 funta wagi mniej! Następnie zamówiłem zestaw do eliminacji błotnika z Tajlandii, powinien tu być za około 3 tygodnie. Zamienię standardowe uchwyty i odetnę cal z każdej strony kierownicy. Są za szerokie, jak dla mnie. Wygląda na to, że dźwignie KTM 390 z rynku wtórnego (regulowane) będą działać. Zasięg nie jest w moim guście na standardowych dźwigniach.

Co zamierzacie zrobić z tymi motocyklami? Mam nadzieję zrzucić 20 funtów z wagi fabrycznej w ciągu najbliższego roku. Po dotarciu zrobię wydech. Standardowy wydech jest ciężki! Mam nadzieję wkrótce zobaczyć mnóstwo dodatków z rynku wtórnego. Jeśli nie, zbuduję własny wydech. Mam nadzieję, że pojawią się również opcje ECU.

#3 ·
JWoody, ja też mam 400x i będę robił kilka modyfikacji. Chciałbym wiedzieć, czy dźwignie KTM działają. Znalazłem kilka regulowanych do Speed 400 na eBayu, ale sprzedawca nie był pewien, czy będą działać na Scramblerze, sprawdzam to. Kto jest sprzedawcą w Tajlandii? Znalazłem kilku w Indiach, ale żadnego w Tajlandii.
Zamierzam zrobić wydech.
Zauważyłem na zaślepce tłumika 2 śruby z łbem sześciokątnym. Zastanawiam się ......

#4 ·
JWoody Ja również mam 400x i będę robił kilka modyfikacji. Chciałbym wiedzieć, czy dźwignie KTM działają. Znalazłem regulowane dźwignie do Speed 400 na eBayu, ale sprzedawca nie był pewien, czy będą działać w Scrambler, przyglądam się temu. Kto jest sprzedawcą w Tajlandii? Znalazłem kilku w Indiach, żadnego w Tajlandii.

Zauważyłem na zaślepce tłumika 2 śruby z łbem sześciokątnym. Zastanawiam się................
Gratulacje z okazji nowego motocykla!

Jeśli chodzi o dźwignie, nie mogę powiedzieć w 100%, że będą działać, ale zarówno KTM, jak i Triumph używają hamulców Bybre i wątpię, żeby dźwignie się różniły.

Oto zestaw eliminatora błotnika, który zamówiłem. Niezbyt tani, ale wygląda na dobrej jakości i słyszałem, że inni mówią, że części są dobrej jakości.

Tak, wygląda na to, że rura może zostać "odkorkowana", ale mam nadzieję całkowicie pozbyć się tego ciężkiego kloca z motocykla! Znalazłem wydech w Tajlandii firmy K-Speed. Super drogi, ale wygląda ładnie i ładnie brzmi

#5 ·
Dodaję tutaj kilka wag. Osobiście nie zweryfikowałem tych liczb, ale znalazłem kilka filmów opublikowanych przez sklep w Indiach.

Oryginalny kolektor wydechowy ma 14,5 funta, nie wiem ile waży tłumik (prawdopodobnie 6-8 funtów, jeśli miałbym zgadywać)? Planuję zważyć to wszystko w pewnym momencie, ponieważ planuję zbudować własny wydech. Zrobiłem to w poprzednim motocyklu (mojej Hondzie CB500T) i wyszło całkiem nieźle. Tym razem mogę zrobić to lepiej i tylko jeden cylinder do pracy!

W każdym razie, moim zdaniem oryginalny wydech to ciężki kloc i pomiędzy rurą głowicy + skrzynią tłumika a oryginalnym tłumikiem (tłumikami) powinno być łatwo zrzucić 12-15 funtów z motocykla za jednym zamachem.

Czy widać, że jestem podekscytowany tym małym singlem!?

#6 ·
#8 ·
Właśnie dostałem swoje kierownice Pro-Taper (używając ATV-Mid Rise 7/8). Mają nieco większy kąt cofnięcia, ale poza tym są bardzo zbliżone do oryginalnych. Zamierzam odciąć 1/2" - 1" z każdej strony, aby uzyskać szerokość jak najbliższą 30". Mogę nie mieć wystarczająco dużo miejsca na kierownicy na elementy sterujące, więc muszę to wszystko zmierzyć. Myślę też, że mogę założyć odpowiedni zestaw osłon dłoni, które mam gdzieś w pobliżu. Zdjęcia wkrótce...

#29 ·
Właśnie dostałem swoje kierownice Pro-Taper (używając ATV-Mid Rise 7/8). Mają nieco większy kąt cofnięcia, ale poza tym są zbliżone do standardowych. Zamierzam odciąć 1/2" - 1" z każdej strony, aby uzyskać szerokość jak najbliższą 30". Mogę nie mieć miejsca na elementy sterujące na kierownicy, więc muszę to wszystko zmierzyć. Myślę też, że mogę założyć odpowiedni zestaw osłon dłoni, które mam gdzieś w pobliżu. Zdjęcia wkrótce...
Czy ktoś wie, czy speed i scrambler mają kierownice tego samego rozmiaru? Zakładam, że tak?
Szukam opcji dla niższych kierownic, bardziej w stylu cafe race, dla mojego speed 400.
Przyłozylem do nich miarkę wczoraj wieczorem i wyglądały na 1", ale mam dysleksję i też piłem.

Dzięki z góry

#9 · (Edited)
Mam dziś kierownicę, naprawdę podoba mi się jej gięcie. Dodatkowe wygięcie jest o wiele wygodniejsze, wraz z moimi ulubionymi uchwytami Renthal! Standardowe osłony dłoni z powrotem na miejscu, ponieważ te z mojego schowka na części będą wymagały regulacji przewodu hamulcowego i nie chcę się jeszcze angażować w odpowietrzanie hamulców. Zeszedłem kolejne 2 funty z roweru, łącznie 3 funty straty od zakupu (3 funty również z obszaru kierownicy!). Zgrabny tył powinien tu wkrótce dotrzeć!

#19 ·
Dziś założyłem kierownicę, bardzo podoba mi się jej gięcie. Dodatkowy kąt jest o wiele wygodniejszy, a do tego moje ulubione gripy Renthal! Osłony dłoni z powrotem na miejscu, ponieważ te z mojego schowka na części będą wymagały regulacji przewodu hamulcowego, a nie chcę się jeszcze bawić w odpowietrzanie hamulców. Zeszedłem z motocykla kolejne 2 funty, w sumie straciłem 3 funty od zakupu (3 funty tylko z okolic kierownicy!). Zestaw do ogona powinien tu być wkrótce!

View attachment 835358 View attachment 835359
Mnie osobiście podoba się to, jak wygląda z tylną częścią. Jednak nie podobają mi się boczne skrzydła z czerwonymi odblaskami. Czy jest jakiś sposób, żeby je po prostu usunąć? To właśnie spróbuję zrobić, kiedy w końcu będę miał jeden.

#16 · (Edited)
Prosto z Tajlandii, nowy ogon! Przyzwoita część, dość ciężka jak na to, czym jest (właściwie o około 2 uncje cięższa niż część fabryczna!), ale wystarczająco mocna dla kilku haków bungee, które być może zamontuję tam później? Musiałem dodać kilka podkładek dystansowych, aby kierunkowskazy nie kolidowały z błotnikiem. Edit (Zapomniałem dodać, że musiałem również wywiercić otwory, aby zamontować amerykańską tablicę rejestracyjną, ale to nic wielkiego.) Może kiedyś zamienię kierunkowskazy, uwielbiam moje małe kierunkowskazy Motogadget w moim drugim motocyklu. Rower jest teraz trochę bardziej "mój". Mam nadzieję, że wkrótce doczekamy się pogody do jazdy! Deszcz i śnieg teraz😩

#22 · (Edited)
Dziś otrzymałem i zamontowałem osłonę miski olejowej z fabryki. Jest o 1 funt 3 uncje cięższa od plastikowej, która była w motocyklu. Myślę, że znacznie lepiej ochroni butelkę z płynem chłodniczym. Montaż był bardzo prosty, wystarczyło zamontować dostarczone przelotki i 4 śruby imbusowe.

#27 ·
Jak na razie dobrze wyglądające mody! Jakim cudem uwalniasz obudowy przełączników z kierownicy po wykręceniu dwóch śrub z dolnej strony? Niewiele informacji na temat mechanizmu mocowania.
Wystarczy wyciągnąć dwie śruby z łbem krzyżakowym i delikatnie rozchylić każdą połowę za pomocą płaskiego śrubokręta lub skrobaczki do farb. Kołki są fabrycznie bardzo ciasno osadzone w kierownicy.

#25 ·
Szybkie pytanie:
Czy tylne siedzenie pasażera montuje się oddzielnie od siedzenia kierowcy?
Jeszcze żadnego nie posiadam, ale jeśli zdecyduję się na to, myślałem o usunięciu wszystkich funkcji pasażera. Nigdy nie mam pasażera i myślałem, że mógłbym umieścić płaski bagażnik w miejscu tylnego siedzenia. Zobacz załączone zdjęcie podobnej funkcji w T7.

Straciłbym również na wadze, usuwając uchwyt i tylne podnóżki.
Jeśli tylne siedzenie jest zdejmowane, czy możesz zrobić zdjęcie po jego zdjęciu?
Dzięki

#34 ·
Szybkie pytanie:

Czy tylne siedzenie pasażera montuje się oddzielnie od siedzenia kierowcy?
Jeszcze go nie mam, ale jeśli się zdecyduję, myślałem o usunięciu wszystkich funkcji pasażera. Nigdy nie mam pasażera i pomyślałem, że mógłbym umieścić płaski bagażnik w miejscu tylnego siedzenia. Zobacz załączone zdjęcie podobnej funkcji w T7.

View attachment 839690

Schudłbym również, usuwając poręcz i tylne podnóżki.
Jeśli tylne siedzenie jest zdejmowane, czy możesz zrobić zdjęcie po jego zdjęciu?
Dzięki
Widziałem to na forum ADVrider. Ktoś miał tylny bagażnik zamiast siedzenia pasażera w Scram.