Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Mam nadzieję na poprawę przedniego hamulca 7" w 6T

718 views 25 replies 6 participants last post by  BMF  
#1 · (Edited)
Przedni hamulec w moim T-Birdzie z '52 nigdy nie był świetny, ale ostatnio stał się całkowicie bezużyteczny. Ledwo spowalnia motocykl, gdy zwożę go z ławki po rampie, a podczas ostatniej jazdy, zjeżdżając z łagodnego wzgórza, pociągnąłem za dźwignię z całej siły, a motocykl nadal przyspieszał.
Więc zdecydowanie czas go rozebrać i przyjrzeć się.
Bęben i okładziny wyglądały w porządku, trochę rdzy na bębnie i okładziny były lekko szkliste, smar wysechł na sworzniach i krzywce, więc pomyślałem, że je wyczyszczę i odpowiednio nasmaruję i ponownie złożę. Jednak podczas czyszczenia szczęk okazało się, że materiał okładziny odchodził od jednej szczęki.
Pamiętam, że te szczęki były okładzinowane przez lokalny zakład hamulcowy na początku lat 90., kiedy przebudowywałem motocykl. Prawdopodobnie nie długo po zaniechaniu materiałów azbestowych i zanim nowe materiały zostały opracowane, aby mieć dobre tarcie.
Więc zamówiłem zestaw nowych szczęk wyprodukowanych w Wielkiej Brytanii przez LF Harris.
Wyczyściłem bęben, lekko go przetoczyłem w tamtych czasach, więc być może będę musiał dopasować do niego nowe szczęki..
Rozebrałem też resztę, wszystko wyczyściłem i nasmarowałem sworzeń krzywki oraz przepuściłem trochę oleju silnikowego przez linkę.
Po wyjęciu koła zauważyłem, że widelce pokazują różne ilości goleni! Nie jestem pewien, co się tutaj dzieje!
Image

Attachments

#2 ·
Przedni hamulec w moim "52 T-Bird nigdy nie był świetny, ale ostatnio stał się całkowicie bezużyteczny, ledwo spowalnia motocykl, gdy toczę go z ławki na rampę, a podczas ostatniej jazdy, zjeżdżając z łagodnego wzgórza, pociągnąłem za dźwignię z całej siły, a motocykl nadal przyspieszał.
Na szczęście tylny hamulec zawsze był naprawdę dobry.
Więc zdecydowanie czas, aby go rozebrać i przyjrzeć się.
Bęben i okładziny wyglądały w porządku, trochę rdzy na bębnie i okładziny trochę wyślizgane, smar wysechł na sworzniach i krzywce, więc pomyślałem, że wyczyszczę i odpowiednio nasmaruję i ponownie złożę. Jednak podczas czyszczenia szczęk okazało się, że materiał okładziny odchodził od jednej szczęki.
Pamiętam, że te szczęki zostały okładzinowane przez lokalny zakład hamulcowy na początku lat 90., kiedy przebudowywałem motocykl, prawdopodobnie niedługo po zaprzestaniu używania materiałów azbestowych i przed opracowaniem nowych materiałów zapewniających dobre tarcie.
Więc zamówiłem zestaw nowych szczęk wyprodukowanych w Wielkiej Brytanii przez LF Harris.
Wyczyściłem bęben, lekko go przetoczyłem w tamtych czasach, więc być może będę musiał dopasować do niego nowe szczęki..
Rozebrałem też resztę, wszystko wyczyściłem i nasmarowałem sworzeń krzywki oraz przepuściłem trochę oleju silnikowego przez linkę.
Po wyjęciu koła zauważyłem, że widelce pokazują różne ilości goleni! Nie jestem pewien, co się tutaj dzieje!

View attachment 870072
Kazałbym okładzinować szczęki przez Villiers Services, doradzą w sprawie odpowiedniego materiału. Nie widzę na zdjęciu, co dzieje się z widelcami!

#3 ·
Buty zostałyby przeze mnie wyłożone przez Villiers Services, doradzą w sprawie odpowiedniego materiału do użycia. Nie widzę ze zdjęcia, co dzieje się z widelcami!
Płaska strona moich butów jest wklęsła od działania krzywki, prawdopodobnie jeden z powodów słabego hamowania.
Zauważyłem również, że zdjęcia zamiennych butów online pokazują wzmocniony obszar, który prawdopodobnie opiera się na sworzniu naprzeciwko krzywki i pozwala butom trochę się poruszać?
Moje mają półokrągły koniec, który pasuje do sworznia (przynajmniej z podkładkami, które zrobiłem wieki temu..)
Czy zamówiłem zły typ?

Widelce dołączone..

Image

Image

#9 ·
Cześć John, ja też miałem te buty z małym wgryzieniem, zastąpiłem je płaskim typem i łamanie jest w porządku.

Dzięki za wskazówkę dotyczącą filcowych podkładek pod nogi, nigdy o nich nie wiedziałem. Również kupię parę, ale nie jestem pewien, kiedy wszystko zostanie ponownie rozłożone, aby je założyć, ponieważ w tej chwili wszystko idzie dość gładko 😉, uczciwie mówiąc. Pewnie wystawiłem się na próbę. Wkrótce zostaną zainstalowane🤣

#14 ·
Wszystkie części dotarły i przód ładnie się składa. Zamontowano filcowe podkładki i nowe uszczelki, nogi widelca mają teraz tę samą długość! Kupiłem nowe dolne śruby i miedziane podkładki, ponieważ stare były dziwną parą i dość zardzewiałe/poszarpane. Zastanawiałem się, w którą stronę zamontować pływające szczęki, ale rozmowa telefoniczna i schemat online rozwiązały problem. Ponieważ bęben został przetoczony, powinienem faktycznie używać grubszego materiału hamulcowego, ale zamontowałem przekładki, których używałem ze starymi szczękami, co daje rozsądną pozycję dźwigni. Zobaczymy, jak działa hamulec, jeśli nadal będzie słaby, położę szczęki na tokarce mojego kumpla i przetoczę je do odpowiedniego promienia.

#16 ·
Lata temu, ale miałem okładziny Ferodo wymieniane na nowe z ulepszonym materiałem i zrobiło to znaczącą różnicę w porównaniu do oryginału. Nawet nie pamiętam, do jakiego motocykla to było. Ale może warto to sprawdzić.

Właśnie sprawdziłem, nadal są w Chapel en le Frith
www.ferodo.com
Myślę, że możesz spróbować, ale są producentem materiałów hamulcowych, wątpię, czy zajmują się okładzinami. W poście nr 2 poleciłem Villiers Services, oni naprawdę wiedzą, co robią z okładzinami!

#18 ·

#20 ·
Jest z powrotem w całości, pchając rower nie jestem przekonany, że przedni hamulec jest znacznie lepszy niż był.
Muszę się przejechać, żeby zobaczyć, ale być może będę musiał ponownie wyjąć klocki, żeby je wyprofilować.
@BMF Czy użyłeś oryginalnego okrągłego sworznia obrotowego z nowymi pływającymi klockami? Czy twoje ramię hamulca znalazło się pod rozsądnym kątem około 90 stopni?

#24 ·
@BMF Czy użyłeś oryginalnego okrągłego sworznia z nowymi pływającymi szczękami? Musiałem użyć podkładek, żeby je trochę wypchać.
Czy twoje ramię hamulca znalazło się pod przyzwoitym kątem, około 90 stopni?
Cześć @newsh , przepraszam za spóźnioną odpowiedź, jestem tu trochę szalony.

Oto zdjęcie mojego ramienia hamulca, nie, nie potrzebowałem żadnych podkładek.

Image

Kupiłem te szczęki od Monty'ego, ale muszę być szczery. Może je wyjmę i wyślę do Villiersa, żeby zostały oklejone czymś miększym, ponieważ przedni hamulec nadal nie jest tak dobry jak tylny.

Te szczęki pasowały idealnie, mimo że twierdzą, że są przeznaczone do bębna o pełnej szerokości.

#22 ·
To dziwny projekt hamulca.

Czy próbowali zminimalizować efekt wiodącego okładziny?

Image
Czytałem dziś stary wątek na ten temat, w którym facet próbował zamienić okładziny, aby uzyskać większy efekt samoczynnego serwowania na wiodącej okładzinie i mniejszy kontakt na tylnej (na twoją sugestię), podobno bez poprawy, ale też bez blokowania. Tylny hamulec działa świetnie, ale wtedy dźwignia jest około 5 razy dłuższa i ma na niej ciężar twojej nogi!