Triumph Rat Motorcycle Forums banner

Helpdesk - Wassell Vape MK2 Elektroniczny zapłon z wymianą magneto

1.3K views 12 replies 5 participants last post by  Superflash  
#1 · (Edited)
Cześć, otwieram ten wątek, aby połączyć się z członkami, którzy z powodzeniem zainstalowali system zapłonu Wassell Vape w swoim motocyklu z wymianą mag.

Zamierzam zainstalować swój w modelu z 1952 roku.

Jeśli to nie za duży problem, czy moglibyście udostępnić zdjęcia lub szczegóły dotyczące sposobu instalacji stałej zębatki napędowej do nowego mag?

Jakieś wskazówki, które pomogą w płynnej instalacji?

Dziękuję!

#5 ·
Dobrze, dostaję uszczelkę. Muszę wymienić jedną z trzech nakrętek, ponieważ jednej brakowało.

Powiedziano mi, że muszę wymienić automatyczny układ wyprzedzania zapłonu na stałe koło zębate. To właśnie najbardziej mnie interesuje i chcę się upewnić, że zostanie to zrobione poprawnie.

Czy umieszczenie jednostki Wassell w obudowie było skomplikowane, aby wytworzyć odpowiednią iskrę we właściwym czasie?

#6 ·
Idąc z pamięci, radzę przeczytać instrukcje.

W przeciwieństwie do magneto, dokręcasz całkowicie zębatkę do zwężającego się końca wału po zamontowaniu obudowy do obudowy, zanim zajmiesz się ustawianiem rozrządu.

Zgrubne ustawianie rozrządu odbywa się poprzez obrócenie wirnika wyzwalacza do zalecanego znaku na statore, a następnie dokręcenie wirnika do końca wału. To znaczy ze śrubami mocującymi stator na środku zakrzywionych szczelin.

W moim motocyklu znaki wirnika/statora były trudne do zobaczenia na wprost. Kiedy sprawdziłem za pomocą stroboskopu, rozrząd był oddalony o mile. Właściwie musiałem zmienić położenie wirnika na jego stożku i spróbować ponownie.

#7 ·
Idąc z pamięcią, radzę przeczytać instrukcje.

W przeciwieństwie do magneto, dokręcasz całkowicie zębatkę do zwężającego się końca wału po zamontowaniu obudowy do obudowy, zanim spojrzysz na rozrząd.

Zgrubny rozrząd wykonuje się obracając wirnik wyzwalacza do zalecanego znaku na statore, a następnie dokręcając wirnik do końca wału. To znaczy ze śrubami trzymającymi stator pośrodku zakrzywionych szczelin.

W moim motocyklu znaki wirnika/statora były trudne do zobaczenia na wprost. Kiedy sprawdziłem za pomocą stroboskopu, rozrząd był oddalony o mile. Właściwie musiałem zmienić położenie wirnika na jego stożku i spróbować ponownie.
Dziękuję. Jestem trochę zdenerwowany tym ustawieniem, aby uzyskać prawidłowy rozrząd, ponieważ to był koszmar, który miałem z Thorspark. Wydaje się jednak, że jest to nieco bardziej zaktualizowane ustawienie EI.

#9 ·
Nie wiem, czy powiedziałbym, że zestaw Wassell jest mocno zaktualizowany. Zachowuje się jak analogowy Boyer.

Uważam go jednak za solidny i niezawodny.

Nie chciałbym używać oryginalnych łożysk magneto i automatycznego wyprzedzenia w EI. Uważam je za źle zaprojektowane.
Zdecydowanie.

Widząc, że nie miałem już iskry do świec ze standardowym magneto i Thorspark EI, dlatego zdecydowałem się na wymianę magneto, która będzie również wymagała solidnej zębatki napędowej zamiast standardowej zębatki automatycznego wyprzedzenia. Wymieniam również standardowy regulator/prostownik Lucas.

#11 ·
Uruchamiam konfigurację Trispark w Superflash. Tak samo jak na zdjęciu powyżej. Jedyne, co musiałem zrobić, to zamontować solidną przekładnię napędową ali, aby zastąpić ATD. Następnie znaleźć cokolwiek to było BTDC przed zamontowaniem płyty czujnika. Lubię Trispark, ponieważ ma małe czerwone światełko, które mówi, że jesteś na dobrej drodze. Mam jednostkę Wassel na Bonnie i też nie przegapiła ani jednego uderzenia. Właśnie kupiłem kolejny Wassel, który ma trafić do Thunderbolta.

#13 ·
Och. Jasne. Stare wiadomości.
Bonnie wciąż szaleje jak podcięty kot. Chociaż ciężko ją odpalić w tę nowozelandzką zimową pogodę. Może trzeba będzie pomyśleć o ponownym włożeniu ssania. Pierwsze kilka kopnięć jest naprawdę ciężkich. Musi to być 20W50, które w zimnie zachowuje się jak melasa. 🥶