Triumph Rat Motorcycle Forums banner
1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
12 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hoping for some advice regarding my T140 I've recently aquired.
I did a compression check and got identical readings on both cylinders (warm) of 155 psi. I then put a few squirts of oil from my oil can and got readings of 170 psi, does that mean the bores are worn?
Sometimes (but not always) she smokes (more from the left hand cylinder than the right) when I blip the throttle, white/grey smoke, also black, I can sometimes get quite a cloud especially once she is hot. I haven't owned it long enough to tell what the oil consumption is like. The previous owner said the bike sat unused for the previous year and only shows about 150 mile on the clock since last MOT about 2 years ago.
What do you think, should I just ride the hell out of it?
Thanks
Stewart
 

·
Registered
Joined
·
12 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Those are the kind of answers I like..... The bike runs really well, idles great and starts first kick. It "pinks" quite badly if I lug it so I try not to, the plugs are very dark (black) but dry so maybe it's a bit too rich?
I always read about adding oil when doing the compression check but they never say by how much it will increase, does 15 psi even point to worn rings? Also what psi should a T140 in good condition give?
I'll keep an eye on the oil level and see if I can get the summer out of it.
Thanks for all the help
Stewart
 
1 - 2 of 2 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top