Neutral light only on sometimes ( 03 Speed four) - Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums
Triumph SuperSports Triumph Four-Cylinder Enthusists: TT600, Speed4, and Daytona 600/650

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 11-23-2012, 11:25 AM Thread Starter
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: ZX6R
 
Join Date: Sep 2012
Location: New York
Posts: 11
Neutral light only on sometimes ( 03 Speed four)

Having a slight issue... every once and a while I will be in neutral but the light will not be on, its not a big problem because i can tell its neutral, but figure id ask to see if there is an easy fix or a bigger problem coming. so 03 speed 4, neutral light works most of the time, but occasionally when in neutral light will not be on... any ideas?
excelsior101 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 11-23-2012, 09:43 PM
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: Tiger 800
 
2008superduke's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Easton
Posts: 179
Other Motorcycle: Daytona 600
Road speed sensor. Check for computer codes p 1500, this sensor reads the transmission status of neutral I believe
2008superduke is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 01-08-2013, 04:17 PM Thread Starter
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: ZX6R
 
Join Date: Sep 2012
Location: New York
Posts: 11
how do i check the code? TY
excelsior101 is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 01-08-2013, 04:46 PM
Super Moderator
Site Supporter
Nova
Main Motorcycle: Custom 955 Speed-Tona
 
DEcosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Pleasanton CA
Posts: 17,875
Garage
Quote:
Originally Posted by 2008superduke View Post
Road speed sensor. Check for computer codes p 1500, this sensor reads the transmission status of neutral I believe
Wow! Unbelievably bizarre answer!
1) The neutral switch is what controls the neutral light
2) Road Speed Sensor cannot possibly determine Neutral, only speed and odometer.
3) The Road Speed Sensor is not even connected to the ECM, so there is no associated error code, even if there was a fault with it.

Most likely the neutral switch itself (although could be connectivity issue) - the switch is located down by the gear shift lever.
One thing you might notice is that, regardless of whether transmission itself is actually in neutral, if that switch is not made (and therefor light is not on), bike will not start unless the side-stand is up!
DEcosse is online now  
post #5 of 9 (permalink) Old 01-09-2013, 08:14 AM Thread Starter
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: ZX6R
 
Join Date: Sep 2012
Location: New York
Posts: 11
hmm i want to say mine starts with the kickstand down?
excelsior101 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 01-09-2013, 10:02 AM
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: Tiger 800
 
2008superduke's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Easton
Posts: 179
Other Motorcycle: Daytona 600
I would check then the side stand switch, maybe the plug has become lose or it has a build up on it causing it to stick in/on. There are a lot on ebay used if you need to replace it
2008superduke is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 01-09-2013, 12:38 PM
Super Moderator
Site Supporter
Nova
Main Motorcycle: Custom 955 Speed-Tona
 
DEcosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Pleasanton CA
Posts: 17,875
Garage
Quote:
Originally Posted by excelsior101 View Post
hmm i want to say mine starts with the kickstand down?
You said light was intermittent:
- if it is on when you go to start, then it will indeed start with stand up or down.
- if it is out when you start - and it does start with the stand down and light out, then that says that ECM is still seeing the neutral switch and the problem is the connection to the indicator lamp.

Quote:
Originally Posted by 2008superduke
I would check then the side stand switch, maybe the plug has become lose or it has a build up on it causing it to stick in/on.
Not impossible, but unlikely coincidence that both the neutral switch AND the side-stand switch would have to be bad at the same time for that scenario
DEcosse is online now  
post #8 of 9 (permalink) Old 01-10-2013, 09:12 AM Thread Starter
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: ZX6R
 
Join Date: Sep 2012
Location: New York
Posts: 11
Ok, so a quick check of the manual shows its in the tranmission case... anyone have a walkthrough on replacing it ( or is it not worth it to )
excelsior101 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 01-10-2013, 09:13 AM Thread Starter
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: ZX6R
 
Join Date: Sep 2012
Location: New York
Posts: 11
the neutral switch that is
excelsior101 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter your valid email address, that can receive an automated confirmation message. Otherwise, you won't be able to gain full access.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Neutral light doubles a Charging light ? NorthernThrux Twins Technical Talk 9 03-23-2011 05:08 PM
Neutral Light jjst100 Twins Technical Talk 3 08-21-2010 09:42 PM
neutral light,,,,, born to be mild T3 Sport / Touring Forum 18 10-10-2009 04:32 AM
Odd neutral light & more shoggot Hinckley Classic Triples 7 03-31-2009 08:10 AM
No Neutral Light rdm1 Tiger Workshop (archive) 2 10-27-2005 02:20 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome