TT600 clicking noise and broken speedo drive - Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums
» Main Menu

Discussion Forums
 » Twins
 » Tiger
 » General
 » RAT

Features
 » Blogs

Motorcycle.com Links

Contribute
 » Photo

Motorcycle Forums
» Insurance
» Sponsors
» Our Partners
»ATV Reviews
»Motorcycle Games

Triumph SuperSports Triumph Four-Cylinder Enthusists: TT600, Speed4, and Daytona 600/650

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2012, 05:12 PM   #1 (permalink)
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: Triumph TT600 2000
 
Join Date: Nov 2012
Location: Portsmouth
Posts: 13
Other Motorcycle: Peugeot xp6s50
TT600 clicking noise and broken speedo drive

Hi,
I recently changed the front brake pads on my tt600 and noticed a clicking noise, however it is irregular. I have also noticed that when i move my bars to the left, i hear a click.

Then, about 2 or 3 weeks after my speedo drive has become faulty.

Has anyone else had similar experiences or know how to sort it before i blow money on a new speedo drive then ruin it and have to buy another!
Danmandrums is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-10-2012, 07:39 AM   #2 (permalink)
Senior Member
SuperSport
Main Motorcycle: 06 Sprint
 
kubbie's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Clermont Florida
Posts: 1,316
Other Motorcycle: 00 TT600
Did you remove the wheel while working on it this time or recently? If you did the sensor may not be engaged correctly.

The speedo drive is a magnet inside a small hub on LHS of front wheel. It locks onto 2 tabs coming out of the wheel. More than likely the magnet got cracked last time the wheel was off and finally broke.

I'd pull the wheel and see. If it's broken there is no fixing only replacing, and the part is not cheap. Although Decosse Has come up with a custom fix that I will do if/when my sensor mess's up again.

I think the noise your hearing is coming from the rotors.
My TT makes a clicking noise when just dragging the brakes, like maneuvering in a parking lot, but stops when using the brakes a little harder. I've narrowed it down to play in the front rotors.
__________________
kubbie
"I'll call you if you need me"
kubbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2012, 10:47 AM   #3 (permalink)
New Member
Minitwins
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 14
Hi, look here: http://www.triumphrat.net/speed-trip...-model-16.html read from #132.
Juergen
gelbeRS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-11-2012, 08:56 AM   #4 (permalink)
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: Triumph TT600 2000
 
Join Date: Nov 2012
Location: Portsmouth
Posts: 13
Other Motorcycle: Peugeot xp6s50
Thanks guys.
I havent actually taken the wheel off since i got it, i just suddenly realized that it was reading 11mph when i was pretty much at redline in first!
All i did was change the brake pads and it suddenly started making a ticking noise which it didnt (or i hadn't noticed) before and then the speedo went so i thought it may be a connection but considering that's the stock speedo drive from 12 years ago it has probably just failed after going over a big bump
Danmandrums is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter your valid email address, that can receive an automated confirmation message. Otherwise, you won't be able to gain full access.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
clicking noise 07rulgreen Speed Triple Forum 10 06-02-2011 12:15 PM
Exhaust noise (clicking) gordyk Tiger Workshop (archive) 3 02-05-2011 08:18 AM
Speedo drive inner broken Patman1200 Tiger Workshop (archive) 7 06-09-2010 05:04 AM
Clicking noise.... venator1226 Thunderbird Twin - Technical Talk 5 04-10-2010 07:07 AM
Broken speedo drive? 95TBird Hinckley Classic Triples 4 11-11-2005 06:19 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 05:19 PM.



Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0