This Cable ok? - Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums
» Main Menu

Discussion Forums
 » Twins
 » Tiger
 » General
 » RAT

Features
 » Blogs

Motorcycle.com Links

Contribute
 » Photo

Motorcycle Forums
» Insurance
» Sponsors
» Our Partners
»ATV Reviews
»Motorcycle Games

ECM and FI Tuning - Help, Tips & Tricks We invite members from across TriumphRat.net to post your questions, or share your expertise or experiences on TuneBoy, TuneECU and PowerCommander (etc).

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2012, 09:42 AM   #1 (permalink)
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: 2012 Speed Triple
 
SavageSS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Brisbane, Austalia
Posts: 191
Other Motorcycle: Modified DRZ 470e
This Cable ok?

Hi all,
Before crucifying me I bought this cable before signing up to this forum.

Since then I've noticed a post on a good known source and also testing to see if your cable is OK,.

What’s not clear if it must have the exact details? For example my cable comes up with FTDI, but also serial to USB. So not sure if ok to use?

Anyway screenshots show the details..







SavageSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-03-2012, 09:35 PM   #2 (permalink)
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2007 Triumph Speed Triple
 
Ebster1085's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 530
My guess is no, but it has been made clear that which cables work seems somewhat random. You see how it shows "USB<->Serial" for the bus reported? That is the same generic designation that was given to the first cable I had and it didnt work.

Save yourself the headache and just order a cable from Lonelec so you know it works.
__________________
LSL Damper OES Sliders Sunline Shifter MIVV CF Slip On K&N Air Filter FH012AA R/R Stoltec Starter Cables The2Wheels Levers Rick's Hotshot Stator Samco Hoses RK Chain & Sprockets
Ebster1085 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 04:15 AM   #3 (permalink)
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: 2012 Speed Triple
 
SavageSS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Brisbane, Austalia
Posts: 191
Other Motorcycle: Modified DRZ 470e
Cheers.
Yeah I thought the USB<->Serial" for the bus might be an issue comparing it to the Lonelec screen grabs.

I did try it yesterday. Could read save the curren mapping, change thermo fan and idle, but would could not get the TPS reset to work.

Could be result of the cable.
I'll try to get my $$ back and get the correct cable..
SavageSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 05:18 AM   #4 (permalink)
Senior Member
Team Owner
Main Motorcycle: Hinckley Triumph
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,978
Before you change your cable just check out the correct procedure. For the 1050 motors you need to use the Reset Adaption procedure: http://www.tomhamburg.net/TuneECU_En/tests.html

There are also other variables that come into play, such as whether you have the 02 (Lambda) sensor still connected to your bike?

Such issues as Reset Adaption have been dealt with many times on this forum. Use the Google custom search function facility at the top left of your browser or go carefully through the TuneECU User Guide: http://www.tomhamburg.net/TuneECU_En/index.html

HTH

DeanRider is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 08:11 AM   #5 (permalink)
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: 2012 Speed Triple
 
SavageSS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Brisbane, Austalia
Posts: 191
Other Motorcycle: Modified DRZ 470e
Yeah thanks.
I've done all that... before making this post.

I'll try again. As I could have got the order wrong. (no harm in trying again)

This is what I tried..

From the manual
"Reset Adaption Keihin only - Triumph models
After downloading (Fig. 12), a reset of the adaption is required.
Turn off and on the ignition, wait ten seconds and turn ignition off again.
Now turn on the igniton again.
Wait until with the connection re-established with TuneECU proceed :-

<Menu> ECU Reset Adaption
Then start the engine and let idle until the “TPS” status indicator (in the status bar) changes to green (after 10 to 15 minutes).
SavageSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 08:35 AM   #6 (permalink)
Senior Member
Team Owner
Main Motorcycle: Hinckley Triumph
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,978
If the green indicator does not alight do not worry too much. Rather use the well-documented factory-recommended '12 minute' tune (or better adaption reset) routine:

Sagem EFI 955i Engines

1. Ensure bike is seeing a closed throttle position
2. Bike in neutral
3. Coolant temperature between 88-96c [190-204f]
4. Minimum air box temperature of 21c [70f]
5. Let bike idle for at least 30 seconds

Keihin EFI 1050 Engines

1. Ensure coolant is at ambient temperature
2. Start engine and allow it to warm without touching the throttle until the fan comes on
3. Leave the engine to idle for a further 12 minutes

Note: The above reset adaption procedures do not apply to the Daytona 600 or on those EFI-equipped bikes which no longer have the o2 (Lambda) sensor connected.

DeanRider is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2012, 10:52 PM   #7 (permalink)
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2007 Triumph Speed Triple
 
Ebster1085's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New York
Posts: 530
If your experience is anything like mine, you will be able to read and save the current map with that cable but will run into issues when it comes to downloading a new map.

Definitely try to get a full refund and order up a Lonelec cable.
__________________
LSL Damper OES Sliders Sunline Shifter MIVV CF Slip On K&N Air Filter FH012AA R/R Stoltec Starter Cables The2Wheels Levers Rick's Hotshot Stator Samco Hoses RK Chain & Sprockets
Ebster1085 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-05-2012, 02:25 AM   #8 (permalink)
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: 2012 Speed Triple
 
SavageSS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Brisbane, Austalia
Posts: 191
Other Motorcycle: Modified DRZ 470e
Thanks guys.
Will post back my findings.

Yep definitely get the new cable.
SavageSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-05-2012, 10:50 PM   #9 (permalink)
Senior Member
Supersport 600
Main Motorcycle: 2012 Speed Triple
 
SavageSS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Brisbane, Austalia
Posts: 191
Other Motorcycle: Modified DRZ 470e
OK. Tried the Reset Adaption procedure once again. Still did not register green for the TPS in TuneECU.
So I'll try the alternative method.

Got a reply from the seller on eBay, and organising to return the cable for money back...
SavageSS is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-13-2012, 01:12 PM   #10 (permalink)
New Member
Minitwins
Main Motorcycle: Triumph Tiger 800 XC
 
LBJM's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: South Africa
Posts: 12
Will the cable I got with the Dealertool work with TuneECU
LBJM is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter your valid email address, that can receive an automated confirmation message. Otherwise, you won't be able to gain full access.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help with TTP OBD 2 USB Cable Eddiezack Twins Talk 9 09-08-2012 04:03 AM
What is this cable for? corrado Speed Triple Forum 3 07-22-2008 02:55 AM
The Cable Guy beef706 Twins Talk 10 03-06-2008 03:40 PM
What is that cable? 1ststater The Rocket Science Forum 3 02-11-2007 08:34 PM
Throttle cable ??? 99 vs 02, 1x or 2x cable? robadele Sprint Forum 8 01-07-2005 08:25 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 04:11 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.