Rear Brakes Stopped Working - Page 2 - Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums
Air Cooled Twins Technical Talk Technical Talk for Hinckley Triumph Twins: Bonneville, T100, Speedmaster, America, Thruxton, and Scrambler.


Sponsored by: Triumph Twin Power Ltd

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 25 (permalink) Old 12-07-2012, 09:07 PM Thread Starter
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2010 Bonneville
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cheltenham, UK
Posts: 411


old vs new
Mr*Beaver is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 25 (permalink) Old 12-07-2012, 09:07 PM Thread Starter
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2010 Bonneville
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cheltenham, UK
Posts: 411
Mr*Beaver is offline  
post #13 of 25 (permalink) Old 12-07-2012, 09:28 PM
Lifetime Premium
Site Supporter
SuperBike
Main Motorcycle: 2007 Bonnie T100
 
bonza's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,514
Other Motorcycle: Jeep Wrangler
Garage
Quote:
Originally Posted by Mr*Beaver View Post
it looks bad, but remember different makes of fluid have different amounts of dye and can be a bit deceiving. that is why I like Nulon
http://www.nulon.com.au/products/Bra.../#.UMKlZ_IY1ck brake fluid as it is clear with no colour at all making it easier to see if the fluid is depleted

BTW have you tested to see if it made a difference yet?

2007 Tuxedo T100.
Dom Tourers, TTP breathe, DNA filter,baffle gone, 40/140/1 shim 3 turns, TTP igniter tune, Hagon Nitros, Pingel fuel valve, Monza gas cap, Burton seat, Avon Roadriders
I like a man who grins when he fights -
Winston Churchill
bonza is offline  
post #14 of 25 (permalink) Old 12-07-2012, 09:53 PM
Lifetime Premium
Site Supporter
SuperStock
Main Motorcycle: 2005 Thruxton
 
magrahamkp08's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Central VA
Posts: 276
Other Motorcycle: 1984 Moto Guzzi V65
Extra Motorcycle: 2006 BMW k1200r
Garage
I had the same issue happen on my thruxton. And i havent fixed it yet. Still have plenty left on my pads but my rotor is badly gouged and the pads are pretty torn up as well. THere is only 9k on the bike. Wouldnt mind hearing what the solution to your problem is
magrahamkp08 is offline  
post #15 of 25 (permalink) Old 01-10-2013, 05:52 AM Thread Starter
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2010 Bonneville
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cheltenham, UK
Posts: 411
Well I was going on a ride today and the issue is back. So that rules out brake fluid I think. However I was able to pull over and take a look at the reservoir, it was completely full. When I pressed the lever it pressurised then went back into the reservoir essentially re-filling it. I left it 20 min and it worked again.

Any suggestions guys? I came far to close to a junction today...

I was not on a long ride today and it wasn't super hot either.... I may have rode the rear brakes gently for a few min. Front brakes are fine.


Sent from my iPhone using Motorcycle.com Free App
Mr*Beaver is offline  
post #16 of 25 (permalink) Old 01-10-2013, 07:32 AM
Senior Member
World SuperBike
Main Motorcycle: Triumph Thruxton EFi
 
Join Date: Nov 2010
Location: Preston, North West UK
Posts: 2,318
Other Motorcycle: Yamaha R1, Honda CB1000R
I'm surprised you see the level rise and fall (by much at least) in the reservoir, the fluid displacement is from the mastercylinder into the system and eventually the caliper, the level in the res' should fall over time as the pads wear but never rise again until the piston is pushed in when the pads are replaced.

Anyway if you system is going spongy and then coming back of its own accord this can only be fluid getting hot and boiling, also your comment on coming too close to a junction make me wonder if you are over working the rear brake and boiling the fluid? I know we all have our own plan when it comes to braking and which end to use, I'm a big rear brake fan but don't use it so much that I'd risk missing my stopping point if it failed as the front would be supplying the power. Mayby you need to look at how you use the brakes.
GDCobra is offline  
post #17 of 25 (permalink) Old 01-11-2013, 01:03 AM Thread Starter
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2010 Bonneville
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cheltenham, UK
Posts: 411
hmmm looks like I better do another swap on the rear fluid. I have never seen anything like it but it was actually re-filling the reservoir to max from the half way point.

I don't use the rear brakes much, only when riding very slowly or coming to a gentle stop. It was a warm day, but nothing out of the ordinary which is why I can't see it being the fluid. The issue was gone for a month or so and I know on other occasions I have used the rear brake more...
Mr*Beaver is offline  
post #18 of 25 (permalink) Old 01-11-2013, 08:38 AM
Banned
Moto Grand Prix
Main Motorcycle: 1995 Daytona 1200
 
Join Date: Jul 2006
Location: northeast Pennsylvania
Posts: 3,134
Other Motorcycle: 1979 T140E, '06 Scrambler
Extra Motorcycle: 851 Sprbk, YZF R-1, SV650
This isn't a joke, and the possibility is remote, but...
Are you sure your rear caliper isn't getting ready to fall off?
SlowPocono is offline  
post #19 of 25 (permalink) Old 01-11-2013, 06:44 PM Thread Starter
Senior Member
Formula Extreme
Main Motorcycle: 2010 Bonneville
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cheltenham, UK
Posts: 411
Quote:
Originally Posted by SlowPocono View Post
This isn't a joke, and the possibility is remote, but...
Are you sure your rear caliper isn't getting ready to fall off?
Nah, bolts are on there nice and tight and not binding
Mr*Beaver is offline  
post #20 of 25 (permalink) Old 01-12-2013, 09:53 AM
Senior Member
World SuperBike
Main Motorcycle: Triumph Thruxton EFi
 
Join Date: Nov 2010
Location: Preston, North West UK
Posts: 2,318
Other Motorcycle: Yamaha R1, Honda CB1000R
Quote:
Originally Posted by Mr*Beaver View Post
hmmm looks like I better do another swap on the rear fluid. I have never seen anything like it but it was actually re-filling the reservoir to max from the half way point.

I don't use the rear brakes much, only when riding very slowly or coming to a gentle stop. It was a warm day, but nothing out of the ordinary which is why I can't see it being the fluid. The issue was gone for a month or so and I know on other occasions I have used the rear brake more...
Is your reservoir filling when you press the pedal or when you release it?
If it raises as you press the pedal this could be a master cylinder seal problem, as the system volume decreases due to the piston movement the fluid must go somewhere, if this isn't going into the caliper then the only other place is back into the res' (baring a leak). Raising when you release the pedal (which was how I understood your post) doesn't make sense, where would the fluid come from, even if the caliper piston was somehow being pushed back this would only replace the volume released as the M/C piston withdraws.
GDCobra is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options
All posts must adhere to Forum Rules

Register Now



In order to be able to post messages on the Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter your valid email address, that can receive an automated confirmation message. Otherwise, you won't be able to gain full access.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tachometer stopped working pochie Classic, Vintage & Veteran 5 09-05-2011 09:01 AM
Rear Stop Light suddenly stopped working rnexussix Speed Triple Forum 7 06-04-2010 07:52 PM
Tach stopped working Tonka Air Cooled Twins Technical Talk 4 09-01-2009 04:01 AM
Speedometer stopped working DanR Air Cooled Twins Technical Talk 3 02-11-2008 09:30 AM
RS speedo stopped working jellero Sprint Forum 7 06-16-2005 08:55 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome